vRAGEN OF consult    VRIJWILLIGER WORDEN     DEELNEMERS   BLOGS    CONTACT        
                                                                                                 HET HOLISTISCHE FAMILIEHUIS     mEEDOEN      DE DROOM      AGENDA       
  


Zen mama, 4 tips om ontspanning te blijven voelen

We kennen het woord zen allemaal wel. Een diepe ervaring van rust. Het geeft energie en inzichten stromen uiteindelijk tot jou. Het zou het leven makkelijker maken en wat zou het heerlijk zijn als we altijd vanuit een zen gevoel kunnen opvoeden?

Waarom zou je je zen willen voelen?
Zen is een staat van zijn waarbij je vanuit jouw centrum in verbinding met alles om je heen leeft. Je zou het kunnen vergelijken met het oog van de storm. Alles om je heen mag onrustig zijn maar jij voelt van binnen rust. Niet dat alles om je heen dan ook rustig wordt, het haalt je alleen niet uit balans. Dat heeft ook een positief effect op jouw omgeving.

Kan jij deze zen staat bereiken als ouder?
Helemaal vanuit zen leven vraagt jarenlange training. Maar wil je er mee beginnen dan kun je al vast de kleine stapjes leren. Elke dag oefenen helpt je dit onder de knie te krijgen.

1: Alles wat je meemaakt van buitenaf zegt iets over jezelf
Loopt de relatie tussen jou en anderen in het gezin niet zo goed? Het kan zijn dat er iets in jou speelt waar je je niet zo bewust van bent. Blijven praten tegen jezelf of tegen anderen hoe slecht de ander jou behandeld, zorgt ervoor dat je het contact met jezelf nog verder verliest. Het is belangrijk het contact met jezelf te herstellen zodat jij dat zen gevoel kunt vastouden. Dat doe je door je bewust te worden dat je dagelijks veel tot je neemt en dat jouw ego hier op reageert. Wat je ook wel oude pijn delen kunt noemen. Leren onderzoeken wat deze pijn delen zijn, helpt je weer in balans te komen. Dit begint bij te accepteren alles in het leven een reflexie is wat er binnen in jou omgaat. Het is normaal dat je regelmatig geconfronteerd wordt met stukken van jezelf die je niet kunt of wil zien en ook dat dit onrust geeft. Naar binnen keren en stoppen met de ander de schuld te geven, zal je helpen dit zen gevoel opnieuw te ervaren.

2: Bewust worden wat er dagelijks bij jou binnenkomt
De hele dag krijgen we informatie binnen. Via mensen, via reclame, via social media en nog meer. De ene kan hier beter mee omgaan dan de ander. Sommige informatie herinnert ons wie we zijn maar er zit ook informatie bij wat onze angsten bevestigd. Het houdt ons dan bij onszelf weg. We nemen dit mee naar huis en het heeft invloed op ons gedrag. Bij kinderen zie je hetzelfde. Ze kunnen druk uit school komen en je weet dat er iets op school gebeurt kan zijn. Het is belangrijk te leren omgaan met deze informatie. Je hoeft niets tot je te nemen tenzij je dit wil. Goed bedoelde raad en adviezen over jouw kind zijn goed bedoeld maar mogen jou niet uit balans brengen. Het hoort iets toe te voegen. Beslis zelf wat je wel en niet wil/kan ontvangen. En leer loslaten wat niet bij jou past.

3: Geen haast
Neem zoveel mogelijk tijd om iets te doen. Kinderen zijn echt goede meesters in onthaasten. Even snel iets doen werkt niet. Maar dat geldt niet alleen als de kinderen er zijn. Als je de tijd neemt om iets rustig te doen zul je meer rust ervaren.

4: Kom uit je hoofd
Klinkt misschien makkelijk maar onze hoofd werkt vaak de hele dag door. En wat we allemaal in onze hoofd bedenken gaat meestal over helemaal niets. Het beste is om vanuit je hoofd naar je hart te gaan of naar je buik. Word je bewust waar je allemaal aan denkt. Vaak denken we omdat we niet willen voelen. Het is daarom belangrijk weer terug te gaan naar buik en hart zodat we kunnen verwerken wat we meemaken. Het doorvoelen van emoties en niet ervoor weglopen helpt je de rust te vinden die je zoekt.

Het vraagt training om dit eigen te maken. Maar het is zeker de moeite waard om te blijven oefenen.


Over de schrijfsterKlik hier
 

       
             Diclamer
Privacy verklaring
Contact
Voorwaarde
Meedoen
Het holistiche familiehuis
info@hetholistischefamiliehuis.nl
www.hetholistischefamiliehuis.nl
Harderwijk