vRAGEN OF consult    gratis e-boek!     DEELNEMERS   BLOGS    CONTACT      
                                                                                                HET HOLISTISCHE FAMILIEHUIS    mEEDOEN      DE DROOM      AGENDA       
  
  
 


Interview
logopedist Aimee van Munster: "Luister naar jouw stem."


Het holistische familiehuis: Als kind had ik vaak last van hyperventilatie. Anders dan anderen bestudeerde ik mijn patroon en leerde zo meer over mijzelf. Zo kon ik voor mijzelf een manier verzinnen de aanval ‘onder controle’ te krijgen en vooral kalm te blijven. Dit was het begin van een ontdekkingsreis over ademhaling. Elke keer als ik hier weer iets nieuws over mag leren verbaast het mij hoeveel er mogelijk is met ademhaling en ademhalingstechnieken. Ik gebruik het bij hevige pijnklachten, stress, slaapproblemen, paniek en ik heb het ook tijdens mijn bevalling toegepast. Ik vind het vooral heel leuk om te onderzoeken wat het met mij doet. Ik ging in gesprek met logopedist Aimee en ontdekte hoe gespecialiseerd het vak van ademhaling en stem is. Het inspireerde mij hier nog meer over ademhaling te gaan leren.

Wat is een logopedist?
Aimee: ”Een logopedist is iemand die mensen behandeld met stoornissen op het gebied van spraak, taal, gehoor en slikken. Binnen de logopedie zijn een aantal specialismen. Er zijn logopedisten die zich meer bezighouden met slikklachten, talige klachten, stotteren, afasie of dysartrie. Het is een ontzettend breed vak. Een eerstelijns allround logopedist bijvoorbeeld kan een kind rond de 3 à 4 jaar, die stottert, vaak prima behandelen. Maar bij pubers en volwassenen moet er toch een gespecialiseerde logopedist aan te pas komen. Zo kan iedere logopedist binnen de eerste lijn anders gespecialiseerd zijn. Er zijn ook logopedisten die werkzaam zijn in ziekenhuizen, verzorgingshuizen, revalidatiecentra en SBO-scholen ”


Je bent ook adem en ontspanningstherapeut wat kan ik mij daarbij voorstellen?
Aimee: ”Adem en ontspanningstherapie (AOT) volgens de methode van Dixhoorn is een manier die mensen helpt de eigen spanning te reguleren. De methode geeft inzicht in de aard en de oorzaak van de spanningsklachten. Vaak uit die spanning zich in ademhalingsklachten, maar ook in slaapproblemen, gejaagd gevoel, burn-out of hoofdpijnklachten. Door ademtherapie met ontspanningstherapie te combineren wordt de natuurlijke adembeweging hersteld en leer je hoe je lichamelijk en geestelijk kunt ontspannen. Die reis om dit te onderzoeken doen we samen. Dat is een heel procesmatig gebeuren, we weten namelijk niet wat voor deze persoon wel of niet werkt. Er zijn bijvoorbeeld factoren die tegen kunnen werken, bijvoorbeeld relatie- of werk gerelateerde problemen, medicatiegebruik of geestelijke gesteldheid. Stel je voor, er is een relatieprobleem aanwezig, dan zou je denken dat de klachten daar wel vandaan zullen komen,  maar soms heeft dat toch geen invloed.  Er komen tijdens de therapie soms lastige gevoelens  naar de oppervlakte.  Dat kan het proces versterken maar soms ook niet. We gaan steeds na of dat gevoel te doen is. Ik ben geen psycholoog en soms komen mensen, door de AOT, erachter dat ze die eigenlijk ook nodig hebben “

Hoe versterken deze elkaar?
Aimee: “Als je bij een KNO-arts komt omdat je een brokgevoel in je keel hebt en deze zegt dat er niets aan de hand is en je maar gewoon een beetje moet ontspannen, maar het lukt jou niet en ze leggen je niet uit wat het wel zou kunnen zijn. Dan heb je nog steeds die klacht. Ik kijk naar de hele mens. Er zijn meerdere factoren die meespelen waarom iemand last heeft van klachten. De methode van Dixhoorn kan daarbij helpen. Ontspannen is vaak een lineair gebeuren. Je doet een ontspanningsoefening en daarna moet je je ontspannen voelen. Maar veel mensen ervaren dat helemaal niet zo. Naar gelang van de klacht en je voortraject bekijk ik welke therapievorm (logopedisch, AOT of een combinatie) er bij je past.  Ik weet nooit wat bij wie wel of niet aanslaat. We onderzoeken wat wel of niet werkt. Daarom doen we 4-6 behandelingen van drie kwartier. Daarna evalueren we wat het gedaan heeft. Je moet jezelf de tijd gunnen om iets uit te zoeken. Het avontuur aangaan met jezelf. Ik help mensen daarbij. En dan wel wetenschappelijk onderbouwd. Het komt niet zomaar uit de lucht vallen.”

Wat zijn de klachten die kunnen ontstaan bij een verkeerde ademhaling?
Aimee: ”Iemand komt binnen met een klacht en vaak hebben mensen zelf al van alles  gedaan om ervan af te komen, maar het werkt niet. Dan wordt het tijd om er eens op een andere manier naar te kijken. Jouw ademhaling bepaald hoe je organen werken, hoe je je voelt, hoe je bloedsomloop is, hoe je hart werkt, hoe je hersenen werken. Maar ook of je je stem goed kunt gebruiken. Je bent een keten. Er zijn altijd wel andere stukjes van je lichaam die het over kunnen nemen als iets even niet goed loopt. Als het daarna weer teruggaat naar de normale situatie komt het weer goed. Bij mensen waarbij er een opeenstapeling van allerlei problemen is ontstaan, blijven de klachten en worden dez vaak steeds erger. Het begint er bijvoorbeeld mee dat je drukker bent op je werk, je meer werkzaamheden moet opvangen en je merkt dat je minder goed slaapt en druk in je hoofd bent.  Misschien ben jij gevoelig op je darmen en merk je dat je darmen niet lekker werken of je krijgt last van je rug, hoofdpijn, druk op je borst of last van je keel. De klachten worden steeds erger en gaan ook niet meer weg als je bijvoorbeeld lekker op vakantie bent. Sterker nog,  de klachten worden dan erger. Vaak is niet precies te herleiden  waar de klachten het eerst begonnen zijn. Het is een beetje kip en het ei verhaal.  AOT kan dan een ingang zijn naar de oplossing. Het helpt je naar jouw klacht te luisteren.”

Welke mensen komen in jouw praktijk?
Aimee: ”Ik werk met volwassenen en pubers, die stem- of adem klachten hebben of een mix daarvan. Vaak ook mensen die, net als ik, als hobby zingen of theater
maken hebben. Ik behandel ongecontracteerd, mensen moeten zelf bij de zorgverzekeraar nagaan wat die bij ongecontracteerde zorg vergoedt. Soms behandel ik ook jongere kinderen. Ik wil dat mensen zelf de verantwoordelijkheid voor het veranderproces nemen. Dat ze zelf ervaren en gaan doen wat goed voor ze voelt. Ik zoek handvatten voor je, maar je moet het zelf doen.”

Welke boodschap wil jij mensen in jouw praktijk meegeven?
Aimee: ”Luister naar jezelf. Wat heb jij nodig om je prettig te voelen en prettig te leven. Neem alle dingen die je om je heen hoort aan en selecteer daaruit wat voor jou van belang is.  Onderzoek jezelf en bepaal zelf wat bij jou past. Je bent goed zoals je bent. Je bent niet kapot, het werkt alleen even niet zo lekker. Het kan misschien net even anders, effectiever, gemakkelijker, met minder moeite.”

Wie is Aimee?
Aimee:” Ik ben een blij en vrolijk mens. Ik kan redelijk goed met tegenslag omgaan en kan daar vaak de positieve kant van inzien. Ik wil mensen helpen het leven net een beetje makkelijker en mooier voor zichzelf te maken.  Dat werkt twee kanten op. Ik ontvang ook weer  van de mensen die op mijn pad komen. Dat stemt mij heel dankbaar. Ik ben een heel dankbaar mens.”

Ben je nieuwsgierig geworden naar het werk van Aimee? Je kunt meer over haar lezen op haar website
www.sonoraharderwijk.nl
 

Zelf aan de slag door jouw gezondheid van binnenuit te stimuleren en onderzoeken? Wil je ook weten wat hij zelf kunt bijdragen aan jouw genezing of gezondheid?

Inspiratie voor een gezonder en bewuster leven
Inspiratie voor een holistische levensstijl
Oefeningen die je thuis toe kunt passen
Gratis online oefeningen
Ruimte voor eigen invulling en onderzoek
De taal van jouw lichaam leren begrijpen

Schrijf je in voor een nieuwsbrief en ontvang het e-boek gratis.


Meer lezen over de nieuwsbrief? klik hier

Meer lezen over het e-boek? Klik hier
   Energetische therapie 
Diana Annegarn
  Hooggevoelig 
Jacqueline Verbeek
  Onderwijs 
Ankie Boeve
  Natuur en media 
Nora de Vos
  Holistisch opvoeden 
Mitzy Groenheiden
  Voeding 
Esmee van Twillert
 
             
  Moedercoaching 
Leonie van den Dolder
  Homeopathisch arts
Wilma Stoof
  Stress en burnout vrij 
Shyanne Nagtegaal
  Bach en voetreflex 
Inez Revet
  Doula 
Jose Klompenmaker
  Onderwijs en HSP 
Conny Marree
 
             
  Moedercoach 
Esther Foppen
  Logopedist
Aimee van Munster
  Natuurlijke kraamzorg 
Ina Mulder
  Holistische
Fysiotherapie

Olga Nagtegaal
  Homeopaat
Co van Twillert
  Osteopaat
Marit van der Wal
         
             Diclamer
Privacy verklaring
Contact
Voorwaarde
Meedoen
 
Het holistiche familiehuis
info@hetholistischefamiliehuis.nl
www.hetholistischefamiliehuis.nl
Harderwijk