vRAGEN OF consult    gratis e-boek!     DEELNEMERS   BLOGS    CONTACT      
                                                                                                HET HOLISTISCHE FAMILIEHUIS    mEEDOEN      DE DROOM      AGENDA       
  
  
 


Interview
met transformatiecoach Ankie Boeve: “Onderwijs vanuit vertrouwen, een ontspannen manier om dingen te leren die je nodig hebt voor je toekomst.”


Het holistische familiehuis: Als partner van een Agile coach weet ik als geen ander dat binnen het bedrijfsleven steeds meer van mensen verwacht wordt dat ze zelfsturend zijn. Er wordt niet meer verwacht dat mensen zo maar opdrachten volgen en er wordt meer verwacht dat mensen van binnen uit initiatief nemen hun eigen talenten te laten zien. Dit gaat niet zomaar. Voor mensen die jarenlang geleerd hebben opdrachten te volgen is het moeilijk om nu ineens zelfstandig te gaan werken. Het is een trend geworden. Steeds meer Agile coachen staan op de werkvloer en het beroep als manager komt steeds meer op de achtergrond. Mensen leren volgen wat er van bovenaf besloten wordt is niet meer van deze tijd. Vernieuwend onderwijs heeft deze boodschap ook. Waarom niet jong beginnen? Vernieuwend onderwijs bereid kinderen voor op deze toekomst waarbij ze op ‘eigen kracht’ hun verantwoordelijkheid nemen voor hun werk en toekomst. Door kinderen mee te laten beslissen en een stem te geven binnen het onderwijs. Dit lijkt heel mooi maar het is niet zo simpel. Leren te openen voor ‘het nieuwe’ is leren loslaten wat niet meer bij ons past. En nog veel meer. Dit is het werk van transformatiecoach Ankie Boeve. Ik sprak met haar over wat het werk als transformatiecoach inhoudt. Ankie werkt als leerkracht en is begonnen met haar eigen praktijk om haar passie voor vernieuwend onderwijs uit te dragen.


Wat doet een transformatiecoach voor onderwijs?
Ankie: “Mijn passie is het nieuwe onderwijs uit te dragen door mensen te gaan coachen. Ik coach vooral leerkrachten maar iedereen die met onderwijs te maken heeft is welkom. De vernieuwing, en de verandering die daar uit voort komt, is niet alleen gerelateerd aan scholen, het gaat door de hele samenleving heen. Er zijn heel veel verschillende onderwijscoaches waarbij de meeste zich richten op het kind en zijn tekortkomingen. Bijvoorbeeld als Jantje niet kan lezen dan zoeken we daar een oplossing voor. Er ook coachen die zich richten op de leerkracht. Bijvoorbeeld een juf van groep drie weet niet hoe ze klassenmanagement moet toepassen en wordt daarop gecoacht. Waar ik op coach, is wat mensen in zich dragen naar buiten te brengen. En dat bestaat volgens mij nog niet. Zoals ik het voor mij zie, dragen leerkrachten een stuk bij zich wat niet meer past bij het onderwijs van nu en daar mag dan verandering komen. Hoe laat je dat los? En wat komt daar voor terug? Dat is wat ik wil gaan doen. Ik help mensen te openen voor het onderwijs van de toekomst door het onderwijs van het verleden, wat niet meer werkt, los te laten.

Zoals ik het onderwijs heb meegemaakt van collega’s is dat iedereen heel star het boekje volgt. Het boekje moet ook uit aan het eind van het schooljaar, kost wat het kost. Ik doe daar niet aan mee. Ik vind dit onbelangrijk. Voor mij staat voorop dat het kind zich moet kunnen ontwikkelen. Of dat nou gaat door middel van een rekenmethode of niet, dat interesseert mij niet. Om te kunnen ontwikkelen geef ik als leerkracht de basis of bodem mee om op te gedijen. Dat doe ik als persoon en niet via een boekje. Ik vertrouw op wat er in het kind aanwezig is en niet zo zeer op het systeem. Mijn ervaring is dat je dan als leerkracht meer de controle mag loslaten zodat er ruimte komt voor vertrouwen en dan pas heb je echt verbinding met het authentieke kind.”


Je blogt over kinderen in de klas bij het holistische familiehuis, wat is jouw boodschap daarmee?
Ankie: “Het zijn verschillende boodschappen, zoals gewoon even lekker plezier hebben met zijn allen. Je leest het en je hebt plezier en daarmee is het klaar. En de onderliggende boodschap is dat het onderwijs anders kan. De verhaaltjes die ik heb geschreven heb ik ook allemaal zelf meegemaakt. En wat ik in alle situaties gemeenschappelijk ervaar, is dat ik in alle situaties gewoon mijzelf was. En dat is de onderliggende boodschap. Als je jezelf bent krijg je allemaal situaties op je pad die je eigenlijk gewoon heel leuk kunnen zijn. Heeft dat dan met onderwijs te maken? Ja, soms niet en soms wel. Maar dat maakt niet uit. Jij bent als leerkracht in die situatie met die kinderen en je doet het er gewoon mee. Je bent gewoon jezelf en je blijft ook bij jezelf. Dat is de diepere boodschap, blijf bij jezelf en houdt het luchtig.”

Wat is jouw boodschap voor onderwijs?
Ankie: “Dat elk kind uniek is, maar dat klinkt altijd zo standaard. Maar elk kind is écht uniek en leerkrachten mogen dat meer gaan zien en aanvoelen. Als het helder is en je dat kunt voelen, dan ga je anders voor de klas staan. Kijk naar het kind maar dan ook echt naar het kind. Niet oppervlakkig maar met al je zintuigen. Ook op zielsniveau.”

Wat mogen alle ouders weten over onderwijs?
Ankie: “Dat het kind toch het beste leert vanuit zichzelf. Vanuit vrije wil. Veel ouders zullen dat nu ook ervaren in de coronacrisis. Als kinderen niet ‘kosten wat het kost’ het boekje hoeven uit te leren en ook gewoon hun eigen ding kunnen doen, er een ontspannen situatie ontstaat. Zo mag onderwijs zijn. Een ontspannen manier om dingen te leren die je nodig hebt voor je toekomst. En dat betekent ook dat kinderen niet alles hetzelfde hoef te leren. Ze hebben allemaal andere dingen nodig.”

Wie is Ankie?
Ankie: “Ik heb een gezin met twee kinderen van 15 en 17. Joppe en Fleur. Ze zijn mijn voorbeeld hoe ik met kinderen om wil gaan in de klas en ik heb van hun al heel veel mogen leren. Ik ben al 22 getrouwd met Marteijn. In mijn vrije tijd ben ik heel veel buiten. Ik weet heel veel over verschillende kruiden en verschillende planten. En die droog ik en verzamel ik dat vind ik heel erg leuk. Ik lees ook veel boeken. Als ik moe ben gewoon streek romans en verder vindt ik Stephen King heel erg leuk om te lezen. Op dit moment heb ik een baan in het speciaal onderwijs gevonden en ben ik mijn eigen bedrijf aan het opstarten. Overdag ben ik bezig met mijn werk, dan sta ik voor de klas, ‘s avonds ben ik bezig met mijn passie. En dat is het nieuwe onderwijs uitdragen.”

Wil je meer lezen over het werk van Ankie? Kijk dan op haar website
https://metatrononderwijscoaching.nl/

Zelf aan de slag door jouw gezondheid van binnenuit te stimuleren en onderzoeken? Wil je ook weten wat hij zelf kunt bijdragen aan jouw genezing of gezondheid?

Inspiratie voor een gezonder en bewuster leven
Inspiratie voor een holistische levensstijl
Oefeningen die je thuis toe kunt passen
Gratis online oefeningen
Ruimte voor eigen invulling en onderzoek
De taal van jouw lichaam leren begrijpen

Schrijf je in voor een nieuwsbrief en ontvang het e-boek gratis.


Meer lezen over de nieuwsbrief? klik hier

Meer lezen over het e-boek? Klik hier
   Energetische therapie 
Diana Annegarn
  Hooggevoelig 
Jacqueline Verbeek
  Onderwijs 
Ankie Boeve
  Natuur en media 
Nora de Vos
  Holistisch opvoeden 
Mitzy Groenheiden
  Voeding 
Esmee van Twillert
 
             
  Moedercoaching 
Leonie van den Dolder
  Homeopathisch arts
Wilma Stoof
  Stress en burnout vrij 
Shyanne Nagtegaal
  Bach en voetreflex 
Inez Revet
  Doula 
Jose Klompenmaker
  Onderwijs en HSP 
Conny Marree
 
             
  Moedercoach 
Esther Foppen
  Logopedist
Aimee van Munster
  Natuurlijke kraamzorg 
Ina Mulder
  Holistische
Fysiotherapie

Olga Nagtegaal
  Homeopaat
Co van Twillert
  Osteopaat
Marit van der Wal
         
             Diclamer
Privacy verklaring
Contact
Voorwaarde
Meedoen
 
Het holistiche familiehuis
info@hetholistischefamiliehuis.nl
www.hetholistischefamiliehuis.nl
Harderwijk