vRAGEN OF consult    gratis e-boek!     DEELNEMERS   BLOGS    CONTACT      
                                                                                                HET HOLISTISCHE FAMILIEHUIS    mEEDOEN      DE DROOM      AGENDA       
  
  
 

Interview Esmee Van Twillert-van der Veen “Het gesprek met je kinderen of met je gezin over gezonde voeding is heel belangrijk, want dat is ook weer voor later.”

Na mijn zwangerschap moest ik herstellen en ik vond dat tegenvallen. Dat was niet zo maar even gebeurt. Ik heb toen hulp gezocht bij een acupuncturist in Harderwijk die mij hielp mijn hele gestel weer in balans te krijgen. Mijn darmen waren helemaal van slag af en ik moest opnieuw leren omgaan met voeding. Ik had een onderliggende intolerantie voor melkproducten van alle dieren die melk gaven. Door alle melkproducten weg te laten herstelde mijn lichaam beter. Ook omdat ik mijn kindje zo gezond mogelijk wou opvoeden heb ik mij verdiept in verschillende informatie over voeding. Maar ik kwam, net als zoveel mensen, tot de ontdekking dat er heel veel informatie beschikbaar is en dat het echt een zoektocht was wat nu wel of niet bij mij paste. Leuk om met Esmee hierover te praten. Een gezellige babbel met een gepassioneerde vrouw met een mooie ronde babybuik bracht mij weer helemaal terug naar deze periode. Een periode van zwangerschap en veel informatie lezen over voeding. Een superleuk gesprek. Lees maar……

Wat is een nutritioncoach? En wat doe je precies?
Esmee:”Ik ben geen diëtist. Ik ben voedingsdeskundige. Ik heb daarvoor een hele andere studie gedaan. Voordat ik voedingsdeskundige was heb ik een hele andere studie gedaan. Maar ik heb van nature gewoon een enorme passie voor eten. En zo heb ik mij met allemaal cursussen laten omscholen tot voedingsdeskundige. Ik coach mensen als het over voeding gaat. Ik coach graag omdat ik mensen niet wil vertellen wat de regels zijn als het om voeding gaat. Ik ga mensen coachen als individu. Bij iedereen werkt voeding namelijk anders. De één wil zonder vlees eten en de ander weer helemaal niet. Ik vind dat we daar flexibel in moeten zijn.
Wat ik doe is het gesprek aangaan over wat voor jou goed eten is. Iedereen heeft wel iets te vertellen. Dat kan een wens zijn of onzekerheid. Tot we op een bepaald punt komen wat goed voelt voor jou, met hele praktische tips. Hoe kun je optimaal eten wat past bij jou lijf? Soms bewegen we links om en dan merken we dat het niet past en soms beweeg je rechtsom en merkt je dat het wel past. En met die kennis ga je verder. Het is kennis verzamelen over jouw lijf en wat voeding met jou doet. Meestal is dat super basic. Niet heel veel mensen hebben heel veel informatie over standerdaard voeding. Het is soms ontzettend zoeken. Hierin ben ik flexibel en voor sommige mensen werk ik werk met weekschema’s om hen actief te betrekken bij de wens die ze willen bereiken. Wat gaat werken voor jou?”


Waarom zou jij iemand een nutritioncoach aanraden?
Esmee:”Omdat ik de algemene taboe’s en richtlijnen wil doorbreken die in ons aanwezig zijn. Het voeden van je lijf is ontzettend belangrijk. Je hebt maar 1 lijf. Als je goed voor lijf zorgt is de kans groter dat je gezonder ouder wordt. Voeding heeft daar een belangrijke rol in. Er zijn nog wel heel veel aspecten die meespelen zoals werk, relatie of stress. Het gaat natuurlijk om het totaalplaatje. Maar daarbinnen heb ik mij gespecialiseerd op voeding. Ik geloof dat voeding helend kan werken maar ook ondersteunend. Je bent het waard om gezond te leven. Maar dat wordt ons eigenlijk niet geleerd en daar kan een nutritioncoach bij helpen.”

Je hebt zelf een kindje met allergieën? Wat zou je andere moeders, die hier mee te maken krijgen, aanraden?
Esmee:”Ik zou ouders aanraden zich geen dag schuldig te voelen. Niet bezwaard voelen dat jouw kindje niet alles mag eten of andere aandacht nodig heeft. Als je kindje naar school gaat voel je dan niet bezwaard om aan te geven dat je kindje bijvoorbeeld geen pindakaas mag. Je hoeft je niet te verontschuldigen omdat jouw kindje een allergie heeft. Ik zou ook ouders aanraden zo veel mogelijk hulp in te schakelen. Het is ook niet jouw schuld dat jouw kindje een allergie heeft. Het is nu eenmaal zo. Misschien groeit jouw kind er wel over heen? Als het iets is voor een heel leven lang dan is het bijzonder dat jij als moeder kan meegeven hoe jouw kind er mee om kan gaan voor de rest van zijn leven.”

Jouw passie is ontstaan doordat je zelf darm en maag problemen kreeg? Hoe heb je dat opgelost met voeding?
Esmee:”Het is ontstaan omdat ik een melkproduct tot mij nam en toen sloot mijn maag zich helemaal af. Er kon niets meer in. Toen ben ik daar over gaan lezen. Toen viel al heel snel het kwartje dat het om koemelk ging. Toen ben ik gaan googelen. Het advies was zoveel mogelijk groente te gaan eten. Ik had toen melk helemaal uitgesloten en dat hielp. Ik merk met vlagen dat ik koemelk nog steeds niet helemaal kan verdragen. Ik merk ook welke producten ik wel of niet kan eten of wanneer wel of niet. Ik ben meer gaan luisteren naar mijn lijf. Door steeds beter voor mijn lijf te gaan zorgen ben ik steeds meer producten gaan eten die gezonder en natuurlijker waren. Op een gegeven moment ga je ook merken als je producten gaat eten die bewerkt zijn, dat het lichaam daar eigenlijk helemaal niet zo goed tegen kan. Daar leer je van. Dit kost soms heel veel tijd om allemaal te onderzoeken. Het heeft mij ook jaren gekost. Voor een ander wil ik het makkelijker maken, het vooronderzoek al doen waardoor jij je sneller beter voelt en weet hoe hier mee om te gaan. ”

Je schrijft workshops voor kinderopvang over omgaan met allergieën. Wat zou je beroepsopvoeders aanraden of meegeven?
Esmee:”Ik heb het opgezet omdat mijn dochter naar school ging en ik dat moest loslaten. Mijn angst was dat ze dan toch iets krijgt wat ze niet mag hebben. Ik merkte op de kinderopvang dat ze daar wel wat kennis konden gebruiken. Ik vertel bijvoorbeeld meer over wat allergieën en intoleranties zijn en wat dit met zich mee kan brengen, over hoe voeding in elkaar steekt en over etiketten lezen. Maar ik geef vooral mensen kennis en kracht zodat een kind niet buiten gesloten wordt. Je kunt met die kennis ook ouders laten weten dat je kennis hebt en dat je eventueel in staat bent hier creatief mee om te gaan want alle intolerantie en allergieën zijn verschillend.”

Je helpt ook zwangere vrouwen. Wat wil je zwangere vrouwen meegeven?
Esmee:”Er zijn vrouwen die heel bewust zijn tijdens de zwangerschap maar het percentage vrouwen die zo bewust zwanger wordt is heel erg klein. En meestal gaan mensen pas bewuster worden als ze al zwanger zijn en niet voor die tijd. Heel veel kun je niet fout doen maar het kan altijd beter. Wat ik een belangrijk deel van zwangerschap vind is dat jij jouw kind voed. Je kunt voor een zo optimaal mogelijke omgeving zorgen zodat jouw kindje gezond kan groeien maar ook dat het aan verschillende smaken leert wennen. Vrouwen hebben soms bepaalde gewoontes of denkpatronen die niet helemaal juist zijn. Ik zie dan twee extremen. Er zijn vrouwen die heel bang zijn om aan te komen en bepaalde voedingstoffen weglaten. Op het moment dat je gaat bevallen kan het zijn dat je een tekort ergens aan hebt, dat kun je na de bevalling gaan voelen. En omdat je weer moet herstellen is het belangrijk dat deze voedingstoffen wel aanwezig zijn. Weer een ander extreem is de vrouw die zwanger is en ongezond eet omdat dat ‘mag’ tijdens zwangerschap. Het is niet zo zeer de bedoeling te gaan opletten wat je eet maar dat je er bewust mee omgaat. Tijdens de zwangerschap is het een hele mooie start om bewust te gaan worden van wat je eet omdat je voor een kind aan het zorgen bent. Als je goed eet ben je na de bevalling sneller fit.”

Wie is Esmee?
Esmee:”Ik ben iemand met een missie. Ik ben gepassioneerd als het gaat om voeding. Ik ben ook gepassioneerd om mensen mee te geven dat we allemaal een beetje voor de wereld moeten zorgen en voor elkaar. Ik doe dit voor het individu maar ik wil dat ook breder gaan trekken. Ik heb nu bijvoorbeeld ook een samenwerking met een verloskundige praktijk om meer te vertellen over voeding. Ik heb een e-boek gemaakt en ik mag voorlichting gaan geven over voeding. Een beetje meer kennis en kracht aan mensen meegeven. Het is ook hoe wij thuis leven. Mijn man heeft een online gezondheidswebshop, mijn ouders hadden vroeger een sportschool, mijn schoonvader is homeopaat en mijn schoonmoeder had een borstvoedingspraktijk. En mijn schoonzus en zwager eten ook heel bewust. Het is echt een keukentafel dingetje om samen te bespreken hoe we de wereld kunnen veranderen.”

Ben je nieuwsgierig geworden naar het werk van Esmee? Kijk dan op haar website voor meer informatie.
www.metesmee.nl


Zelf aan de slag door jouw gezondheid van binnenuit te stimuleren en onderzoeken? Wil je ook weten wat hij zelf kunt bijdragen aan jouw genezing of gezondheid?

Inspiratie voor een gezonder en bewuster leven
Inspiratie voor een holistische levensstijl
Oefeningen die je thuis toe kunt passen
Gratis online oefeningen
Ruimte voor eigen invulling en onderzoek
De taal van jouw lichaam leren begrijpen

Schrijf je in voor een nieuwsbrief en ontvang het e-boek gratis.


Meer lezen over de nieuwsbrief? klik hier

Meer lezen over het e-boek? Klik hier
 
  Energetische therapie 
Diana Annegarn
  Hooggevoelig 
Jacqueline Verbeek
  Onderwijs 
Ankie Boeve
  Natuur en media 
Nora de Vos
  Holistisch opvoeden 
Mitzy Groenheiden
  Voeding 
Esmee van Twillert
 
             
  Moedercoaching 
Leonie van den Dolder
Homeopathisch arts
Wilma Stoof
  Stress en burnout vrij 
Shyanne Nagtegaal
  Bach en voetreflex 
Inez Revet
  Doula 
Jose Klompenmaker
  Onderwijs en HSP 
Conny Marree
 
             
  Moedercoach 
Esther Foppen
  Logopedist
Aimee van Munster
  Natuurlijke kraamzorg 
Ina Mulder
  Holistische
Fysiotherapie

Olga Nagtegaal
  Homeopaat
Co van Twillert
  Osteopaat
Marit van der Wal
 


        
             


Diclamer
Privacy verklaring
Contact
Voorwaarde
Meedoen
Het holistiche familiehuis
info@hetholistischefamiliehuis.nl
www.hetholistischefamiliehuis.nl
Harderwijk
Disclamer Privacy Copyright