vRAGEN OF consult    gratis e-boek!     DEELNEMERS   BLOGS   
CONTACT      
                                                                                                HET HOLISTISCHE FAMILIEHUIS    mEEDOEN      DE DROOM      AGENDA       
  
  
 

Interview met Esther Foppen:"We weten het intuïtief als ouder wel, maar door onzekerheid zoeken we vaak nog bevestiging van buitenaf."

Het holistische familiehuis: Als moeder is het voor mij altijd alle ballen hoog houden. Een tevreden gezin, zorgen voor familie, tevreden klanten en dan tussen door ook nog mijzelf tevreden houden. En eigenlijk is het heel simpel geworden na mijn bevalling. Als mijn kind maar tevreden is. Dat is mijn grootste missie geworden. Daarnaast werk ik ook nog aan mijn relatie en mijn dromen. Want tja, als moeder wil ik het allemaal. Maar wat als je als moeder jezelf vergeet? Niet meer weet wat je nog anders kunt doen met je leven dan het gezin draaiende te houden? Want in de eerste jaren vragen kinderen heel veel tijd. Maar je merkt dat je steeds meer ruimte krijgt als ze groter worden en dan komt er weer ruimte voor jou. Wat wil je doen met deze ruimte? Ik ging in gesprek met intuïtief creatief coach Esther Foppen over dit onderwerp. Hier onder lees je meer over dit gezellige gesprek.

Wat houdt het beroep van een creatief intuïtief coach in?
Esther: “Ik help moeders die wat oudere kinderen hebben. Die begeleid ik naar meer rust en ruimte voor zichzelf. Ze hebben een tijd het gezin draaiende gehouden en de kinderen hebben hun moeder inmiddels wat minder nodig. Dan komt de vraag: ‘Is dit nu alles? Wat wil ik zelf ook al weer en wat wil je gaan doen met de tijd die nu vrij komt?’ De dromen die je had, doe je daar nog iets mee? Daar gaan we samen naar kijken. Dat je er over nadenkt wat je met de rest van je leven wil en wat je niet wil. Wat je niet (meer) wil is vaak makkelijker te bedenken.”

Wat betekent persoonlijke ontwikkeling voor jou?
Esther: “Iets wat nodig is om een zinvol leven te leiden. Wanneer
je het gezin draaiende probeert te houden, dan ben je in een soort overlevingstand. Iedereen moet eten hebben, iedereen moet aangekleed zijn en overal op tijd zijn. Dat zijn eigenlijk een beetje de dingen die in een jong gezin de hoofdmoot voeren. Er is eigenlijk weinig ruimte voor jezelf als moeder. Je kinderen zien er tip top uit maar jouw eigen verzorging schiet er soms bij in. Dat is voor mij maar half leven. Je weet dat er meer is tussen hemel en aarde, maar er is weinig ruimte voor. Als je meer ruimte krijgt dan krijg je ineens dat besef. Om een zinvol leven te leiden is het belangrijk dat er weer ruimte komt voor wat er binnen in jezelf zich allemaal afspeelt. Soms had je iets achteraf intuïtief goed aangevoeld. Als er ruimte komt in het gezin ga je dit weer beter voelen. Dat je intuïtie weer meer mag spreken en niet je angst. Soms weet je ook niet meer wat je zelf wil omdat je soms zo bezig bent met wat de ander nodig heeft. Daar haal je veel voldoening en waardering uit en dat mag terug naar jezelf.”

Wat was het keerpunt voor jou om aan jezelf te werken?
Esther: “Ik denk moeder worden. Ik was altijd wel geïnteresseerd in spiritualiteit maar ik was er niet zo veel mee bezig. Het leven kabbelde voort. Ik wou stewardess worden en mijn leven was er op gericht om dat te worden. Uiteindelijk wordt je dat ook, krijg je een relatie en ga samenwonen. Eigenlijk liep ik het ‘normale’ pad. Ik zocht wel meer diepgang in bepaalde dingen. Ik vond het bijvoorbeeld belangrijk dat je je lekker voelt in de relatie en dat je je in huis fijn voelt. Toen ik moeder werd snapte ik niet meer waar mensen zich nou zo druk over maakte. Het enige wat ik belangrijk vond was mijn kindje in het wiegje. Al stortte de hele wereld in van mensen om mij heen, ik kon mij daar totaal niet meer vinden. En daardoor voelde ik waar het in het leven allemaal om draait, de verbinding met het kind. De vader van mijn kinderen gaf altijd aan dat ik heel veel was veranderd. Maar eigenlijk herinnerde ik mij weer wie ik was.”

Je werkt via tekeningen. Wat gebeurt er als mensen gaan tekenen?
Esther: “Mensen gaan soms iets inkleuren of ze tekenen iets. De tekening is een soort praatpapier. Mensen tekenen dan bevoordeeld een huis en vinden dat gewoon een huis. Ik niet, ik praat dan verder. Waarom heb je zo’n huis? Ieder huis is uniek, ieder mens is uniek. En dan gaan mensen nadenken. Soms is het ook belangrijk ‘waar’ mensen iets tekenen op papier. Doen ze precies wat de ‘juf’ zegt? Tekenen ze alleen een huis of van alles er om heen? Dat vertelt allemaal een hele hoop. En daar stel ik vragen over. Ik help iemand te zien wat daar de onderliggende factor van is. De tekening vertelt het onderbewuste. Het hoofd kan veel vertellen maar het onbewuste heeft vaak een ander verhaal. Natekenen gaat vaak vanuit het hoofd en dat geeft ook vaak veel frustratie omdat het niet perfect genoeg is. Je kunt het niet goed of je hebt niet genoeg geoefend of geleerd. Maar gewoon iets tekenen wat in je hoofd opkomt of een kleur pakken die je zomaar pakt is een ander verhaal. Daar over leren nadenken geeft bewustwording. Het is heel praktisch en laagdrempelig. Het is gewoon bewust worden van.”

Wat is jouw boodschap aan de mensen?
Esther: “Dat zit een beetje verpakt in mijn missie. Door moeders te helpen een goed voorbeeld ‘voor te leven’ hoop ik de wereld een beetje mooier te maken. Als je moeder wordt, ben je vaak heel onzeker. Iedere moeder wil graag horen dat het goed met haar kind gaat. Vaak stel je hier vragen over aan het consultatiebureau. En dan probeer je je kind continu te vergelijken met het gemiddelde, dat vind ik gewoon jammer. Als moeder heb je altijd jouw eigen intuïtie en door onzekerheid probeer je toch je bevestiging te zoeken bij het gemiddelde. Eigenlijk wordt je daar alleen maar onzekerder van.
 Ik had graag iemand gehad die mij vertelde dat er meer mensen zijn waarbij hun kind niet door slaapt. Toch blijven we die bevestiging van professionals zoeken en vertrouwen we niet genoeg op onze eigen intuïtie. Er is één professional die mij adviseerde mijn kind bij ons in bed te laten slapen. Eigenlijk voelde dat heel natuurlijk voor mij, maar omdat professionals dit afraden ga je aan jezelf twijfelen. Ik was blij dat zij dit advies gaf. Ik heb geleerd dat jouw zelfvertrouwen groeit als je meer naar je intuïtie luistert.”

Wie is Esther?
Esther: “Van alles en nog wat. Ik ben moeder en partner van. Ik ben wereldverbeteraar. Er zijn heel veel labeltjes die ik mijzelf kan geven. Ik ben eigenlijk gewoon mijzelf. Ik kan heel praktisch zijn maar ook de magie zien. Ik kan alle kanten op. Ik wil met van alles meedoen maar het moet ook passen in het gezin. Ik laat graag zien dat ik ook maar mens ben, iedereen heeft wel zijn blinde vlekken, ik ook. Mijn kracht ligt in het intuïtieve. Ik kan wel hele trajecten met mensen gaan doen maar halverwege krijgt het ineens een andere vorm en dan buig ik graag mee. Dat past meer bij mij.”

 Wil je meer weten over het werk van Esther? Ga dan naar haar website www.estherfoppen.nl

Zelf aan de slag door jouw gezondheid van binnenuit te stimuleren en onderzoeken? Wil je ook weten wat hij zelf kunt bijdragen aan jouw genezing of gezondheid?

Inspiratie voor een gezonder en bewuster leven
Inspiratie voor een holistische levensstijl
Oefeningen die je thuis toe kunt passen
Gratis online oefeningen
Ruimte voor eigen invulling en onderzoek
De taal van jouw lichaam leren begrijpen

Schrijf je in voor een nieuwsbrief en ontvang het e-boek gratis.


Meer lezen over de nieuwsbrief? klik hier

Meer lezen over het e-boek? Klik hier
   Energetische therapie 
Diana Annegarn
  Hooggevoelig 
Jacqueline Verbeek
  Onderwijs 
Ankie Boeve
  Natuur en media 
Nora de Vos
  Holistisch opvoeden 
Mitzy Groenheiden
  Voeding 
Esmee van Twillert
 
             
  Moedercoaching 
Leonie van den Dolder
  Homeopathisch arts
Wilma Stoof
  Stress en burnout vrij 
Shyanne Nagtegaal
  Bach en voetreflex 
Inez Revet
  Doula 
Jose Klompenmaker
  Onderwijs en HSP 
Conny Marree
 
             
  Moedercoach 
Esther Foppen
  Logopedist
Aimee van Munster
  Natuurlijke kraamzorg 
Ina Mulder
  Holistische
Fysiotherapie

Olga Nagtegaal
  Homeopaat
Co van Twillert
  Osteopaat
Marit van der Wal
 


        
             


Diclamer
Privacy verklaring
Contact
Voorwaarde
Meedoen
Het holistiche familiehuis
info@hetholistischefamiliehuis.nl
www.hetholistischefamiliehuis.nl
Harderwijk
Disclamer Privacy Copyright