vRAGEN OF consult    gratis e-boek!     DEELNEMERS   BLOGS    CONTACT      
                                                                                                HET HOLISTISCHE FAMILIEHUIS    mEEDOEN      DE DROOM      AGENDA       
  
  
 


Interview
met Ina Mulder: “Natuurlijke kraamzorg is warmtezorg en daarvoor werk je met natuurlijke middelen.”


Het holistische familiehuis: Tijdens mijn kraamtijd was ik goed ingelicht over zwangerschap en geboorte omdat ik al jaren werkte met gezinnen op een natuurlijke wijze. Toch had ik een reguliere kraamverzorgster omdat ik niet wist dat er iemand in Harderwijk was die op een andere manier werkte en waarbij natuurlijke middelen vanzelfsprekend zijn. Ik was zelf wat aan het onderzoeken tijdens mijn kraambed en gelukkig stond de verloskundige er voor open. Verder gaat natuurlijk alles via het boekje en zocht ik echt mijn eigen weg daar in. Als ik had geweten dat Ina er was dan had ik zeker voor Ina gekozen. Al vanaf het begin van het gesprek was het duidelijk dat dit een hele fijne vrouw is die je naast je bed wil hebben als je net bevallen bent en alles zo natuurlijk mogelijk wilt doen. Ik mocht haar interviewen en kwam weer helemaal op mijn roze wolkje terug. Goed voorbereiden is het halve werk. 

Wat is natuurlijke kraamzorg?
Ina:"In de basis omvat de natuurlijke kraamzorg warmtezorg en daarvoor werk je met natuurlijke middelen. Je geeft het kind de kans om een zachte landing te maken in deze wereld. Het komt eigenlijk vanuit de perfecte wereld, de baarmoeder, en dan is het altijd fijn als je zacht kan landen en hier de tijd voor krijgt. Een kind voelt nog geen natuurlijke begrenzing, vandaar dat je vanuit de natuurlijke kraamzorg met natuurlijke materialen werkt zoals wol. Daarmee wikkel je een kindje in, dan voelt het waar het lijfje ophoudt. Het fladdert nog een beetje tussen daar en hier en in warmte gedijt alles goed. Dat geldt voor moeder en kind. Als de moeder borstvoeding geeft zorg je er voor dat de schouders lekker warm blijven en de borsten lekker warm. Niet alleen met middelen maar ook in benadering. Ik zorg er altijd voor dat mijn handen lekker warm zijn en dat ik met zachtheid en liefde iemand aanraak of oppak. Soms bellen mensen mij wel eens op om te vragen wat er van hun verwacht wordt, maar het gaat niet over mij. Het gaat over wat zij als ouder nodig hebben. Ik kan hun misschien iets leren, maar ik leer ook veel van hun.
Het natuurlijke stukje van de kraamzorg daar valt echt de warmtezorg onder. Bij borstvoeding gebruiken we een soort inwrijvingen, dat is niet hetzelfde als een massage. Veel vrouwen zitten in hun hoofd en ze willen ook veel uitgelegd krijgen. Ik probeer ze dan te helpen iets meer in hun lijf te komen bijvoorbeeld met een voet inwrijving. Je komt vanuit het hoofd wat meer in het lijf. En meestal doe ik dat voor het middagslaapje en dan slapen ze als een roos. Ik heb ook een bovenarm schouder inwrijving voor de borstvoeding. Dat is belangrijk bij borstvoeding om te kunnen loslaten en ‘de flow’ toe te laten."

Wat is het verschil met gewone kraamzorg?
Ina:"Ik doe dit al zo lang op deze manier en ik kan het verschil eigenlijk niet uitleggen. Voor mij voelt het heel natuurlijk om het zo te doen. Sommige mensen geven wel als terug koppeling dat natuurlijke kraamzorg die ik geef anders voor hun voelt dan reguliere kraamzorg die ze eerder hebben gehad, maar vaak kunnen ze zelf niet goed omschrijven wat dat is. Ze voelen zich denk ik gezien. Ze zijn voor mij nooit een nummer. Ik probeer iedere keer weer opnieuw te kijken naar een gezin. Wat hebben ze nodig, waar staan ze, wat vinden ze belangrijk en waar kan ik ze in ondersteunen? Soms voel ik wel eens dat iemand heel verkrampt is. Dan bied ik bijvoorbeeld een massage aan, dat hoort er allemaal bij. Soms vallen ze in slaap en dan ga ik lekker weg. Soms maakt het iets los en soms doe ik het later nog een keer. Misschien is dat het verschil met het reguliere. Ik geef net even dat ene stukje extra van het begin tot het eind. Want het gaat ook niet zo zeer over de natuurlijke middelen. Er zijn veel mensen vanuit reguliere kraamzorg die dat ook doen omdat daar hun interesse ligt. Maar dan weet je niet of je toevallig zo’n persoon treft. Bij natuurlijke kraamzorg kies je daar bewust voor."

Welke meerwaarde hoop jij aan een gezin mee te kunnen geven?
Ina:"Dat het mag om te erkennen dat de geboorte van je kind, met name het eerste kind, zo’n verandering in je leven is en dat het eigenlijk totaal hun wereld op zijn kop zet. Dat alles er mag zijn, zowel het positieve als negatieve, mensen zijn vaak in extase als het kind geboren is en na 6 slapeloze nachten staan ze er iets anders in. Ik maak het ook mee dat ouders het gevoel hebben dat ze zich afvragen waar ze aan begonnen zijn en dan schamen ze zich diep. Maar dat zegt niet dat je niet van je kind houdt. Dat zijn gewoon gevoelens. Dat mag er zijn. Als je kind opgroeit heb je ook wel eens fases dat je moet zuchten en elke levensfase geeft spanning en is het loslaten. ‘Go with the flow’ en herken je eigen gevoelens daarin."

Wat heeft een nieuw gezin nodig?
Ina:"Ruimte,  tijd, positieve aandacht, veel schouderklopjes en ze versterken in het ouderschap. Vooral niet met de vinger wijzen. Persoonlijk vind ik hechting heel belangrijk. Dat mensen positief gehecht raken aan hun kind. Soms zit ik samen met een moeder gewoon naar een kindje te kijken en dan gaan we alles benoemen. Dan vraag ik of ze heeft gezien hoe haar kindje slaapt, of ze heeft gezien dat het in een beetje lichtere slaap komt of dat het wat wakker gaat worden. In het begin stellen ze al deze vragen aan mij, en dan vraag ik wat ze zelf denken maar dat weten ze dan niet altijd. Maar zo aan het eind van de kraamtijd gebeurt het heel vaak dat ze de signalen zelf begrijpen. En dat is een heel mooi moment. Het is belangrijk dat ouders hun eigen kracht en wijsheid vinden."

Je gebruikt ook natuurlijke materialen, wat kan ik mij daar bij voorstellen?
Ina:"Ik heb mijn hele auto vol met natuurlijk materiaal wat ik in de in de loop van de tijd bij elkaar heb verzameld. Ik heb heel veel spulletjes, als ze daar voor open staan en iets mee willen dan laat ik mensen daar kennis mee maken. Ik heb bijvoorbeeld een schapenwollen dekje, die kun je op de aankleedkussen doen of in de wandelwagen, wat je wil. Ik heb een wollen dekentje om in te wikkelen. Niet iedereen heeft alles van natuurlijk materiaal in huis. Je merkt wel dat die synthetische dekentjes er voor zorgen dat een kindje gaat zweten. Daardoor kan het zijn warmte niet kwijt. Dan krijg je die warmte stuwing en dan vraag ik ook of ze het goed vinden dat ik hun kindje inwikkel met wol. Ik brei ook voor elk baby’tje een wollen mutsje, die geef ik cadeau. Als dat hoofdje maar goed warm blijft. Ik werk ook veel met kamille en dat gebruik je als de moeder bijvoorbeeld hechtingen heeft. Het werkt verzachtend. Het geneest net even wat mooier en natuurlijker. Na het plassen even naspoelen met kamille daar heb ik hele goede ervaring mee. Ik heb ook kamille olie voor naweeën en buikkrampen of als iemand niet kan poepen dat werkt ook ontluchtend. Ik heb van de wikkelfee over buikwikkels geleerd en dan maak ik voor iedereen een eigen kompres en dan kunnen we een wikkel maken. Of als een borstontsteking dreigt dan gebruik ik biologische kwark om deze te behandelen en de ontsteking net voor te zijn. Koolbladeren zou ook kunnen maar dat is in de reguliere zorg ook bekent."

Wie is Ina?
Ina:"Ik ben een persoon die graag zorgt, die graag een gezin een fijne week geeft. Ik heb geleerd de verantwoordelijkheid te leggen waar die hoort en dat is bij de ouders. Soms stellen ze vragen aan mij en dat begrijp ik heel goed, ze zijn onzeker en zijn op zoek naar antwoorden buiten zichzelf maar deze antwoorden hebben ze zelf ook keuzes moeten ze altijd zelf maken. Ik kan alleen maar laten zien welke mogelijkheden er zijn. Het werkt ook niet want ik ben er maar een week en zijn gaan daarna gewoon als gezin verder. Ze moeten zelf achter hun keuzes staan. Ik hou er van met mensen te praten. Ik vind het interessant om te weten wat mensen allemaal doen. Het gaat niet over mij maar het gaat vooral over hun. Dat is wie ik ben. Ik sta open voor mensen."

Je kunt meer over Ina’s werk lezen bij
www.kraamzorgvannature.nl


Zelf aan de slag door jouw gezondheid van binnenuit te stimuleren en onderzoeken? Wil je ook weten wat hij zelf kunt bijdragen aan jouw genezing of gezondheid?

Inspiratie voor een gezonder en bewuster leven
Inspiratie voor een holistische levensstijl
Oefeningen die je thuis toe kunt passen
Gratis online oefeningen
Ruimte voor eigen invulling en onderzoek
De taal van jouw lichaam leren begrijpen

Schrijf je in voor een nieuwsbrief en ontvang het e-boek gratis.


Meer lezen over de nieuwsbrief? klik hier

Meer lezen over het e-boek? Klik hier
   Energetische therapie 
Diana Annegarn
  Hooggevoelig 
Jacqueline Verbeek
  Onderwijs 
Ankie Boeve
  Natuur en media 
Nora de Vos
  Holistisch opvoeden 
Mitzy Groenheiden
  Voeding 
Esmee van Twillert
 
             
  Moedercoaching 
Leonie van den Dolder
  Homeopathisch arts
Wilma Stoof
  Stress en burnout vrij 
Shyanne Nagtegaal
  Bach en voetreflex 
Inez Revet
  Doula 
Jose Klompenmaker
  Onderwijs en HSP 
Conny Marree
 
             
  Moedercoach 
Esther Foppen
  Logopedist
Aimee van Munster
  Natuurlijke kraamzorg 
Ina Mulder
  Holistische
Fysiotherapie

Olga Nagtegaal
  Homeopaat
Co van Twillert
  Osteopaat
Marit van der Wal
 


        
             Diclamer
Privacy verklaring
Contact
Voorwaarde
Meedoen
 
Het holistiche familiehuis
info@hetholistischefamiliehuis.nl
www.hetholistischefamiliehuis.nl
Harderwijk