vRAGEN OF consult   NIEUWSBRIEF    BLOGS     DE DROOM       
HET HOLISTISCHE FAMILIEHUIS    GRATIS E-BOEK    DEELNEMERS    AGENDA    CONTACT    

  
 


Jacqueline Verbeek vertelt over hooggevoeligheid (HSP): “Ieder hooggevoelig persoon is weer anders."

We leven in een maatschappij waar veel met het verstand gedaan wordt. Er wordt veel op ratio vertrouwd en op feiten en kennis van buiten af. Dat is op zich prima maar er zijn ook grote groepen mensen die niet vanuit ratio werken en waarbij hun innerlijke wereld heel gevoelig, creatief en fantasievol is. Mensen die niet op informatie van buitenaf kunnen vertrouwen omdat informatie van binnenuit en hun empathische vermogen, alle wijsheid brengt die ze nodig hebben. Deze groep is heel groot en wordt steeds groter, we zien dit bijvoorbeeld terug bij onze kinderen. Vroeger was er geen ruimte om hier voor uit te komen maar tegenwoordig kan dat wel. Hooggevoeligheid is een gave! Vrouwencoach Jacqueline Verbeek weet hier alles van. We vroegen haar wat hooggevoeligheid is.

Wat is hooggevoeligheid of een hoog sensitief persoon(HSP)?
Jacqueline: "Hooggevoeligheid is dat je zintuigen de prikkels van buitenaf gevoeliger verwerkt. Denk aan versterkt horen, zien, ruiken, voelen en intuïtie. Stel je eens voor, je bent met iemand in gesprek en je voelt iets rechts van je, daar loopt een kind en die valt. Iets verder op schreeuwt iemand en achter je loopt iemand die verdrietig is. En in de tussentijd ben je het gesprek met de persoon voor je ook aan het volgen (waar je ook weer alles bij voelt). Al die prikkels en energieën komen tegelijkertijd binnen. Anderen hebben vaak een filter om die prikkels te verwerken. Alleen bij een hooggevoelig persoon mist die filter. Daardoor kan het systeem wel eens vast lopen omdat we er niet bewust van zijn dat het zo werkt. Zijn we dit wel, dan kan je makkelijker je grenzen aangeven."


Wat heeft jou ertoe gebracht om met hooggevoelige mensen te werken?
Jacqueline: "Dit onderwerp kwam 8 jaar geleden op mijn pad. Dat kwam eigenlijk door mijn zoontje, hij zat in de knoop met zichzelf. Hij had allergieën, hing erg aan mijn benen en wou niet naar school. Ik ben toen bij alternatieve geneeswijze uitgekomen. De behandelende therapeut heeft mij gewezen op hooggevoeligheid.
Ik ben toen het boek van Elaine Aron gaan lezen over hoog sensitieve personen en herkende daar mijzelf in. In dat boek stonden ook de kwaliteiten van hooggevoelige mensen en dat het zo mooi was om daar iets mee te doen. Ik deed zelf altijd wat anderen van mijn verwachtten en zo ben ik ook die richting in gegaan met mijn beroepenkeuze. Ik heb nooit eerder mijn eigen gevoel gevolgd. En dat was voor mij de verschuiving.
Daarom ben ik op zoek gegaan naar wat ik zelf wou worden. Dat was op zich best wel moeilijk. Eindelijk wist ik
 
dat ik hooggevoelig was maar als ik het uit ging leggen begrepen mensen mij nog niet. Maar in februari 2019, na het volgen van opleidingen en veel persoonlijke ontwikkeling, heb ik er toch voor gekozen om mij helemaal op hooggevoelige mensen te richten."

Wat is jouw droom voor hooggevoelige mensen?
Jacqueline: "
Dat mensen vrij kunnen bewegen en vrij in de maatschappij kunnen staan. Het mag iets zijn wat erkent wordt. Juist deze mensen kunnen iets moois meegeven aan de maatschappij. Het is anders dan een 24 uurs economie najagen. Er is veel meer ruimte voor wat je voelt.
Laatst was ik op een lezing en dat ging er over dat hooggevoelige mensen rondjes waren en de andere mensen vierkantjes. Ze vertelde dat er meer een samenwerking tussen deze twee mag komen. Dit begint al bij het onderwijs waar de hooggevoelige kant van het kind erkent mag worden en als waardevol wordt gezien. Er zijn kinderen die anders denken en doen, zij vullen alles wat standaard is heel mooi aan. Maar op dit moment proberen de hooggevoelige personen vierkantjes te zijn omdat ze zich makkelijk aanpassen en niet zichzelf durven te zijn. Hoe meer erkenning er komt voor hooggevoeligheid hoe meer samenwerking er kan komen."


Is iedereen hooggevoelig en hoe zit dat bij kinderen?
Jacqueline: "Ik denk het niet, maar er zijn wel veel meer hooggevoelige dan men denkt. Nu zegt men 1 op de 5 maar ik denk dat het er veel meer zijn. Bij kinderen denk ik dat alle kinderen hooggevoelig zijn. Maar op een gegeven moment ontwikkelt dat bij het ene kind verder en bij de ander niet."


Hoe weet je bijvoorbeeld als ouder dat jouw kind hooggevoelig is?
Jacqueline: "Geen enkel kind is op de zelfde manier hooggevoelig. Ik heb zelf twee hooggevoelige kinderen en beide hebben andere kenmerken. Je kan het vaak zien aan de grote ogen die een kind heeft. Alles zien ze. Ze kunnen stil en teruggetrokken zijn, overdreven angsten hebben, aangepast gedrag laten zien maar ook kunnen ze juist uit hun vel springen en erg boos zijn of juist verdrietig. Aan de hand van praten en de verschillende kenmerken kom je er meer achter. Het zijn meestal wel kinderen die opvallen omdat ze anders zijn. Ze vallen buiten het kader. Het is lastig om uit te leggen omdat het meer een gevoel is dan een weten. Het is belangrijk voor kinderen dat ouders zich bewust zijn dat hun kind hooggevoelig kan zijn en dit misschien te herkennen in zichzelf, deze gevoeligheid mag er zijn. Zo kunnen zij hun kind juist helpen om zichzelf te blijven."

Wat zouden alle hooggevoelige personen moeten weten?
Jacqueline: "Dat we mogen leven op onze eigen wijze en niet zoals een ander dat wenst. Dat is het belangrijkste voor een hooggevoelig persoon. Wij zijn ook gewoon, ook al denken we dat we anders zijn. Wat wij zelf denken en vinden ook goed is. Mijn ervaring is dat ik net iets anders denk dan anderen en als ik dat dan uitspreek kijken mensen mij soms raar aan. Ik kan er soms ook commentaar op krijgen. En dan ging ik weer aan mijzelf twijfelen. En dat is niet nodig."


Wat zijn de kwaliteiten van een hoog sensitief persoon?
Jacqueline: "Gevoeligheid of sensitiviteit wordt heel negatief bestempeld. Men vindt nog steeds dat gevoeligheid niet bij praktische beslissingen past maar dat gaat heel goed samen."


Wat doe je in jouw praktijk?
Jacqueline: "
Sinds vorig jaar zomer ben ik gestart met gewoon vrouw zijn. Gewoon vrouw zijn is geboren omdat ik graag vrouwen wou helpen. Je mag gewoon jezelf zijn, je bent gelijkwaardig aan de ander. Sinds februari richt ik mij op hooggevoelige personen. Ik doe wandelingen uitzetten volgens bepaald kader gericht op hooggevoeligheid. Hoe wil je omgaan met hooggevoeligheid en wat heb je nodig? En dat vinden we tijdens de wandeling. Als je klaar bent ga je daar mee aan de slag. Je hebt dan tools gekregen van mij. Wat vind je zelf belangrijk voor jouw hooggevoeligheid? En daarna kunnen mensen een traject bij mij volgen om verder te komen als ze dat wensen. Lekker hooggevoelig!"

We zijn blij om te melden dat Jacqueline artikelen komt schrijven voor het holistische familiehuis. Je kunt meer van haar werk lezen op www.gewoonvrouwzijn.nl

Zelf aan de slag door jouw gezondheid van binnenuit te stimuleren en onderzoeken? Wil je ook weten wat hij zelf kunt bijdragen aan jouw genezing of gezondheid?

Inspiratie voor een gezonder en bewuster leven
Inspiratie voor een holistische levensstijl
Oefeningen die je thuis toe kunt passen
Gratis online oefeningen
Ruimte voor eigen invulling en onderzoek
De taal van jouw lichaam leren begrijpen

Schrijf je in voor een nieuwsbrief en ontvang het e-boek gratis.


Meer lezen over de nieuwsbrief? klik hier

Meer lezen over het e-boek?
Klik hier

            
         

V


Diclamer
Privacy verklaring
Contact
Voorwaarde
Meedoen
 
   

  Het holistiche familiehuis
info@hetholistischefamiliehuis.nl
www.hetholistischefamiliehuis.nl
Harderwijk