vRAGEN OF consult    gratis e-boek!    DEELNEMERS   BLOGS   
CONTACT       
                                                                                                HET HOLISTISCHE FAMILIEHUIS    mEEDOEN      DE DROOM      AGENDA       
  
  
 

 

Interview met Doula Jose Klopenmaker: "De kracht waarin een vrouw zit tijdens de bevalling speelt een hele belangrijke rol in het karakter die het kind zich later vormt."

Iedereen die een keer is bevallen weet hoe ingrijpend deze gebeurtenis is. We leven in een tijd waarin we veel bewuster met de bevalling om kunnen gaan. We mogen meer keuzes maken en emoties mogen er gewoon zijn. Vaak krijg je de uitspraak dat na de bevalling een roze wolk ontstaat maar tegenwoordig mogen grijze wolken er ook zijn. Je bent niet gek als dat gebeurt. We zijn ons bewuster dat een bevalling misschien iets is wat we van nature weten, maar dat de emoties die er zijn een verschil maken tussen een fijne ervaring en een niet fijne ervaring. Dat begeleiding voor en na de zwangerschap heel belangrijk is, daar weet Jose alles van. Ze deelde mij haar verhaal over de kracht die in iedere vrouw aanwezig is maar wat je als vrouw makkelijk kan verliezen als je niet goed bent voorbereid. En als moeder herken ik mij in haar verhaal.

Wat is een doula?
Jose:"Een doula is iemand die begeleidt tijdens een bevalling. In de reguliere zorg noemen ze mij liever een geboortecoach. Ik hoop te bewerkstelligen dat een vrouw tijdens de bevalling, maar ook ervoor en erna, de ruimte krijgt om eigen keuzes te maken. Thuis is het vaak wat makkelijker jouw eigen weg te volgen, in het ziekenhuis is het vaak wat lastiger. Daar zijn allemaal protocollen voor. Sommige mensen denken dat ze in het ziekenhuis moeten bevallen maar dat hoeft helemaal niet. Zelfs al zouden ze in het ziekenhuis bevallen, dan nog is er heel veel mogelijk. Ik help daar tijdens de bevalling inzicht in te geven."

Wanneer schakel je een doula in?
Jose:"Ik hoop dat steeds meer vrouwen dit gaan doen. Ik hoop dat er vrouwen zijn die de bevalling als meest beste ervaring willen gaan ervaren en daar alles voor willen doen. Als je aan je oma of moeder vraagt over hun bevalling dan kunnen ze dat nog in geuren en kleuren vertellen. Ze weten er nog alles over. En als iets zoveel indruk op iemand maakt, dan kun je daar maar beter het beste van maken. Als je zoveel tijd stopt in je trouwdag, waarom dan niet in een bevalling? En daar kun je soms wel wat hulp bij gebruiken. Ik ben geen verloskundige of kraamverzorgende ik ben er voor degene die bevalt en de partner. Ik sta ook geen partner in de weg. Het mooiste is als ik in de hoek van de kamer sta te kijken en toekijk wat er allemaal gebeurt. Komt dan de verloskundige met de opmerking dat er geknipt moet worden dan kan ik eventueel inspringen en de moeder helpen met doorvragen aan de verloskundige, wat de opties zijn en hoeveel tijd we nog hebben. Meestal ben ik bij de geboorte van een 2e of 3e kindje waarbij de eerste bevalling traumatisch was."

Wat zijn de pluspunten van een doula?
Jose:"Een doula wijkt niet van je zijde tijdens de bevalling en een verloskundige wel. Een doula heeft vaak heel veel kennis over houdingen tijdens bevallingen. Over 'spinning baby’s', dat is met bepaalde houdingen iemand begeleiden zodat jouw kindje tijdens de bevalling de juiste houding zelf kan zoeken. En het allerbelangrijkste is dat ik kan helpen bij de mindset van ouders, om deze tijdens de bevalling goed te krijgen. En als je er voor over hebt dat je iets wat je wenst ook kan, dan is de kans van slagen ook heel groot. Op zo’n moment ben ik er helemaal voor de persoon. Ik help mensen duidelijk te krijgen wat er allemaal gaat komen. In plaats van jezelf in het diepe te werpen tijdens de bevalling, bereid je jezelf goed voor. En daarmee voorkom je dingen waar je later misschien wel spijt van hebt. Je bent je meer bewust van keuzes die je hebt. Partners zien vaak alleen maar dat hun vrouw veel pijn heeft en komt soms met vragen of je ze liever geen pijnstillers wil of met de vraag of de vrouw pijn heeft. Als een vrouw zonder pijnstilling wil bevallen dan stimuleer je haar juist deze keuze vol te houden en geef je haar kracht. En als je dan toch over pijnstilling begint, haal je haar kracht naar beneden. Het zit vaak in de kleine dingentje die je wel of niet kan zeggen. Soms gewoon de woorden dat iemand het fantastisch doet is al een hele grote steun. Ik heb ook wel eens stellen geholpen met beide neuzen dezelfde kant op te staan. Zodat een man en een vrouw tijdens de geboorte kunnen verbinden. Zodat ze samen hun kindje op de wereld kunnen zetten."

Wat wil je vrouwen meegeven als het om bevallen gaat?
Jose:"Je hebt altijd keus. Grijp deze met beide handen. Voor jezelf en voor je kindje. Ik ben persoonlijk voorstander van een natuurlijke geboorte maar daarboven staat de keus. Als iemand kiest voor een ingreep is dat prima, als je het jezelf maar niet laat overkomen. Als een arts een beslissing maakt is dat wat anders dan dat hij jouw de ruimte geeft hier over na te denken. Je kijkt er achteraf dan anders op terug, dan dat het jou is overkomen. Als het je overkomt kun je in een diep gat vallen en als je bewuste keuzes hebt gemaakt voel je kracht."  

Wat raakt jou het meest?
Jose:"Dat het mij nog steeds shocked dat kleine dingetjes een verschil uitmaken, hoeveel kracht een vrouw daarna kan voelen en dat ik daar een deel van uit mag maken. Die verbinding die ik dan op dat moment heb met een vrouw. Ik kan vrouwen geven wat ik van mij moeder heb meegekregen. De kracht waarin een vrouw zit tijdens de bevalling speelt een hele belangrijke rol in het karakter die het kind zich later vormt."

Jose heeft naast haar werk als doula nog meer dingen die ze doet. Ze werkt veel met natuurlijke materialen en producten die ze verkoopt in haar online winkel. Dit is allemaal handgemaakt door haar zelf.
 Je kunt meer vinden over haar werk op
www.ophetgevoel.nl

Zelf aan de slag door jouw gezondheid van binnenuit te stimuleren en onderzoeken? Wil je ook weten wat hij zelf kunt bijdragen aan jouw genezing of gezondheid?

Inspiratie voor een gezonder en bewuster leven
Inspiratie voor een holistische levensstijl
Oefeningen die je thuis toe kunt passen
Gratis online oefeningen
Ruimte voor eigen invulling en onderzoek
De taal van jouw lichaam leren begrijpen

Schrijf je in voor een nieuwsbrief en ontvang het e-boek gratis.


Meer lezen over de nieuwsbrief? klik hier

Meer lezen over het e-boek? Klik hier
 
  Energetische therapie 
Diana Annegarn
  Hooggevoelig 
Jacqueline Verbeek
  Onderwijs 
Ankie Boeve
  Natuur en media 
Nora de Vos
  Holistisch opvoeden 
Mitzy Groenheiden
  Voeding 
Esmee van Twillert
 
             
  Moedercoaching 
Leonie van den Dolder
  Homeopathisch arts
Wilma Stoof
  Stress en burnout vrij 
Shyanne Nagtegaal
  Bach en voetreflex 
Inez Revet
  Doula 
Jose Klompenmaker
  Onderwijs en HSP 
Conny Marree
 
             
  Moedercoach 
Esther Foppen
  Logopedist
Aimee van Munster
  Natuurlijke kraamzorg 
Ina Mulder
  Holistische
Fysiotherapie

Olga Nagtegaal
  Homeopaat
Co van Twillert
  Osteopaat
Marit van der Wal
 

 
       
             


Diclamer
Privacy verklaring
Contact
Voorwaarde
Meedoen
Het holistiche familiehuis
info@hetholistischefamiliehuis.nl
www.hetholistischefamiliehuis.nl
Harderwijk