vRAGEN OF consult   NIEUWSBRIEF    BLOGS     DE DROOM       
HET HOLISTISCHE FAMILIEHUIS    GRATIS E-BOEK    DEELNEMERS    AGENDA    CONTACT    

  
 

Interview Marit van der Wal: “Zorg goed voor jouw lijf, ik denk dat dit veel te weinig gebeurt.”

Het holistische familiehuis: “Na mijn zwangerschap zou ik mij weer helemaal goed voelen volgens de experts. Maar dat gebeurde maar niet. Na een jaar ben ik toch op zoek gegaan naar hulp en kwam bij Marit terecht. Wat een fijne ervaring! Bij de eerste behandeling kon ze voelen dat mijn bijnieren veel aandacht nodig hadden en dat dat zou verklaren waarom ik zo moe was. Volgens haar zou ik bijna tegen een burn-out aan zitten. Na de eerste behandeling voelde ik mij gelijk energieker en na drie behandelingen was ik weer helemaal de oude. Jammer dat ik zo lang gewacht heb om naar haar toe te gaan en superfijn om al na drie behandelingen mijzelf weer helemaal fit te voelen. Ik voelde mij weer een 'leuke' moeder."

Wat is een osteopaat?
Marit: ”Een osteopaat is iemand die het lichaam behandelt als geheel. Als je bijvoorbeeld komt met een bepaalde klacht, zoals bijvoorbeeld rugklachten, dan kijken ze bij de fysiotherapeut met name naar de rug. Wij proberen wat verder te kijken, zodat we kunnen zien waar die rugklachten vandaan komen. Rugklachten kunnen uit de rug komen, maar het kan bijvoorbeeld ook komen vanuit een bewegingsbeperking rondom darmgebied, niergebied of een blokkade in heup of voet. De oorzaak kan dus overal zitten. Een osteopaat kijkt naar het fysieke plaatje maar probeert ook emotioneel advies of voedingsadvies te geven als dat nodig is. Maar dat is dan meer op de basis gericht. Een osteopaat kan wel advies of sturing geven over deze onderwerpen als extra erbij maar het hoofdvlak is mechanisch."

Waar kun je het allemaal bij toepassen?
Marit: ”Je kunt het bij allerlei klachten toepassen zoals bij rugpijn, nekpijn, schouderpijn, hoofdpijn, maagzuur, spastische darmklachten, vermoeidheidsklachten, hormonale klachten, baby’s die veel huilen, baby’s met krampjes of bijvoorbeeld check-ups bij baby’s na een heftige bevalling. Maar ook kindjes met woede aanvallen en kinderen met buikpijn. Dus eigenlijk bij heel veel dingen."

Voorbeeld
Marit: ”Een tijdje geleden kwam er een moeder met haar kind. Dit kindje was snel boos en overprikkeld en ze hadden al van alles op het pedagogische vlak geprobeerd. Dit kindje zat helemaal vast in zijn nek en rug. Dat had hij waarschijnlijk al van baby af aan. Anderhalve week was het goed gegaan maar na drie weken kwam hij en klaagde hij over nekpijn en rugpijn. Dat had hij nooit eerder gevoeld. Hij kon nu zijn grenzen beter voelen. Na de volgende behandeling heeft hij nooit meer ergens last van gehad. Hij was een totaal ander kind geworden."

 
Hoe werkt een behandeling voor kinderen?
Marit: ”Bij kinderen werkt het anders dan bij volwassenen. Ze hebben vaker wat minder zware letsels, het zit minder lang vast en ze hebben minder lang met compensatiegedrag gelopen. Het zijn vaak veel zachtere technieken wat al voldoende is om iets los te krijgen. Vaak gaat het spelenderwijs om eerst te zorgen dat ze zich op hun gemak voelen. Baby’s mogen tussendoor nog even knuffelen met mama of wat drinken als dat nodig is. Er is veel samenspel tussen kind en mij. Volwassenen liggen gewoon stil en die kun je gewoon behandelen. Bij het kind is het allemaal wat milder. Ik heb een paar cursussen gedaan voor kinderen en ik doe nu ook een tweejarige baby- en kinderosteopathie opleiding. Ik heb het eerste jaar afgerond wat over baby’s ging. Volgend jaar gaan we ons bij de opleiding meer op grotere kinderen richten. We gaan ons ook richten op beugels en wat dat voor invloed heeft op het hele systeem bij kinderen. Kinderen met dyslexie en autisme komt ook nog tijdens de opleiding aan bod."

Wat is het belangrijkste om te weten als je naar een osteopaat gaat?

Marit: ”Als osteopaat kijk ik naar wat er allemaal speelt bij iemand. Bij een ‘niet pluis gevoel’ of rode vlaggen verwijs ik altijd naar een huisarts voor aanvullend onderzoek. Het is een veilige behandeling. Mensen kunnen voor meerdere behandelingen komen maar als het niet goed voelt dan blijft het bij één behandeling. Soms komen mensen één keer in het half jaar voor een check-up. Soms zie je dat ondanks deze mensen niet echt specifieke klachten hebben, ze zich na een behandeling weer een stuk beter voelen. Het is sowieso goed voor je lijf. Het zorgt ervoor dat jouw lijf weer zelf dingen kan ondersteunen en oplossen. Stel je voor je hebt een blokkade en je weet daar niets van, dan kun je op een punt komen dat je het zelf niet meer op kunt lossen. Maar als je goed in je vel zit, kan je lijf heel veel zelf herstellen. Dus een osteopaat probeert jouw eigen kracht en lichaamsherstellende vermogen te stimuleren. Iedereen heeft wel eens wat blokkades en spanningen en soms heb je er niet eens zo veel last van, maar als je dan een behandeling hebt gehad dan voel je je toch opgelucht."

Wat zou je mensen mee willen geven?

Marit: ”Ik wil mensen meegeven dat ze goed naar hun lijf luisteren. Veel mensen gaan in de haast van de dag voorbij aan hun eigen lijf. Sommige mensen voelen hun lijf niet eens. Dan onderzoek ik hun lijf en voel ik dat er iets vast zit en dan pas voelen ze het, dat vind ik echt zonde. Want als jij af en toe eens bewust voelt bij jouw lijf wat nodig is of wat vast zit, dan kan je er beter voor zorgen. We hebben geen tijd om voor ons lijf te zorgen maar onze auto krijgt bijvoorbeeld wel een APK-keuring. Zorg goed voor je lijf, ik denk dat dit veel te weinig gebeurt."

Wie is Marit?
Marit:”Ik ben moeder van twee kinderen en getrouwd. Ik ben eerst fysiotherapeut geweest en toen osteopathie gaan doen omdat ik in de fysiotherapie teveel miste. Ik vind het altijd leuk om te leren en ik vind heel veel dingen interessant. Ik wil altijd meer weten, meer leren en meer doen. Maar ik vind het ook heel fijn om lekker met mijn gezinnetje te zijn. Lekker wandelen in de bergen vind ik heerlijk. Dus het is niet alleen maar studeren maar ik ben wel altijd iets aan het leren dat vind ik gewoon heel leuk. Ik vind het heerlijk om met mensen bezig te zijn. Kinderen en baby’s hebben bij mij altijd een speciaal plekje."

Meer weten over Marit's werk? Kijk dan op www.osteopathieharderwijk.nl

Zelf aan de slag door jouw gezondheid van binnenuit te stimuleren en onderzoeken? Wil je ook weten wat hij zelf kunt bijdragen aan jouw genezing of gezondheid?

Inspiratie voor een gezonder en bewuster leven
Inspiratie voor een holistische levensstijl
Oefeningen die je thuis toe kunt passen
Gratis online oefeningen
Ruimte voor eigen invulling en onderzoek
De taal van jouw lichaam leren begrijpen

Schrijf je in voor een nieuwsbrief en ontvang het e-boek gratis.


Meer lezen over de nieuwsbrief? klik hier

Meer lezen over het e-boek?
Klik hier
            
         

V


Diclamer
Privacy verklaring
Contact
Voorwaarde
Meedoen
 
   

  Het holistiche familiehuis
info@hetholistischefamiliehuis.nl
www.hetholistischefamiliehuis.nl
Harderwijk