FAMILIE    HET KIND   vRAGEN OF consult   NIEUWSBRIEF    BLOGS     DE DROOM       
HET HOLISTISCHE FAMILIEHUIS    GRATIS E-BOEK    DEELNEMERS    AGENDA    CONTACT    
  
  
 


Interview met massagetherapeut Mireille van Ockenburg: “Aanraken is gewoon een levensbehoefte.”


Het holistische familiehuis:
Aanraken is heel belangrijk en in deze tijd doen we dat misschien te weinig. Het verandert de mens als we aangeraakt worden. Je wordt er zachter van, toegankelijker, je voelt je lichaam beter en je kunt beter bij jezelf blijven. De meeste mensen vinden een massage dan ook heel fijn om te krijgen. Misschien vind je het nodig omdat je spieren gespannen zijn en aanraking je helpt ontspannen. Daaraan kunnen we zien hoe belangrijk aanraking kan zijn. Ik sprak met massage therapeut Mireille van Ockenburg over de massages in haar praktijk.

Mensen kunnen bij jou terecht voor een massage, wat kunnen ze zoal van jou verwachten?
Mireille: “Ik probeer mensen altijd eerst op hun gemak te stellen door een luisterend oor te bieden. Ik heb gemerkt dat mensen dat waarderen, zeker als ze nieuw zijn. Ik doe dan een intake/anamnese waarbij de lichamelijke en geestelijke klachten besproken worden. Daardoor krijg ik een bepaald beeld van de klant en naar aanleiding daarvan ga ik dan een massage geven. Maar het is nooit een standaard massage, ik beheers verschillende technieken waaronder: ontspanningsmassage, voetreflextherapie, hotstone massage, autisme massage, shiatsu; vaak combineer ik verschillende technieken. Een combinatie van cursussen, workshops en opleidingen die ik allemaal heb gedaan. Ik kijk vaak naar wat de klacht is en wat bij de persoon past. Dus het is altijd anders. Overigens hoef je geen klachten te hebben om je door mij te laten masseren! Mensen gaan ook vaak heel anders de deur uit dan ze zijn binnen gekomen en dat vind ik echt heel mooi. Het is gewoon mijn passie. Ik ben begonnen in 1994 met een cursus sportmassage. Ik deed toen ook administratief werk en ik ben dit ernaast gaan doen. Maar masseren vond ik veel leuker en vind ik meer bij mij passen. Het geeft mij zoveel meer voldoening dan op kantoor zitten. Er is veel meer diepgang, het is een heel mooi vak en ik vind het heerlijk om met mijn handen te werken “

Je geeft zelf massages aan kinderen (en volwassenen) met autisme, wat zijn dat voor massages?
Mireille: “Deze massages heten Heppie massages. Dat is eigenlijk bedoeld voor kinderen (en volwassenen) met autisme, maar kan o.a. ook bij kinderen die hooggevoelig zijn of ADHD hebben en ook als je niet die beperkingen hebt kan het fijn zijn. Het is bedoeld om de prikkels te dempen. Je hebt daar twee vormen van. De ene vorm is met diepe druk, dat kan zowel op de huid als over de kleding heen; dat vinden kinderen vaak prettiger. Daarnaast is er een andere vorm met massageolie. Het gaat allemaal volgens een vaste volgorde. Ik vertel dan meestal wat ik ga doen waardoor ze weten ze waar ze aan toe zijn. Ik kan ook in combinatie met edelstenen werken en daaraan gekoppeld een etherische olie. Kinderen mogen ook zelf kiezen welke edelsteen ze willen en waar ze deze  neer willen leggen op hun lichaam. En ik gebruik een warme kruik met lavendel die ik op de buik leg.”

Waarom is massage zo belangrijk voor het lichaam?
Mireille: “Laat ik beginnen met de tijd waar we nu inzitten. We mogen elkaar eigenlijk niet aanraken en aanraking is een levensbehoefte. Als je heel lang niet aangeraakt wordt, kan je in een isolement raken. Als ik het over massage heb, gaat het over de afvoer van afvalstoffen, de energie gaat weer stromen, betere doorbloeding van de huid en spieren, het dempen van de prikkels en het in balans brengen van lichaam en geest. Ik had bijvoorbeeld pas  een nieuwe klant, een meisje met ADHD, die voor het eerst sinds tijden rust had ervaren in haar lichaam na voetreflex en lichaamsmassage. Ik heb maar een kwartier haar voeten gemasseerd en hoeveel effect dat dan kan hebben! Je komt in je lijf en er is een soort van overgave en dat is heel fijn.”

Welke mensen komen er zoal in jouw praktijk?
Mireille: “In mijn praktijk komen veel mensen met stress gerelateerde klachten, mensen met o.a. nek -en schouderklachten. Ook regelmatig mensen die hooggevoelig zijn of een burnout hebben. Maar natuurlijk ook mensen die geen klachten hebben en gewoon lekker willen ontspannen!.”

Wat voor boodschap wil je aan de mensen meegeven?
Mireille: “Ik wil mensen bewustwording meegeven. Ik geef mensen oefeningen mee, leer ze focus te hebben op hun ademhaling, een stukje mindfullness, rust en het zichzelf gunnen een massage cadeau te geven, maar ook om rustmomenten te nemen op een dag en deze leren inbouwen. Mensen leren voelen wat voor hen werkt, bv. 5 of 10 minuten rusten of stilstaan bij je lichaam is al heel wat. Al ga je tijdens je werk even iets langer op de toilet zitten en geef je een moment aandacht aan je lichaam, doe bv. wat oefeningen en voel dan hoe het met je is gesteld.”

Wie is Mireille?
Mireille: “Ik kom oorspronkelijk uit Den Haag en ik woon in Ermelo. Ik woon samen met Johan die uit Garderen komt (wel in Den Haag geboren!). Uit Den Haag verhuizen naar Ermelo is een heel ander leven en was best een behoorlijke stap. Ik had bijvoorbeeld nog nooit een groot huis met een tuin gehad dus dat was een grote verandering en ik kende hier verder niemand. Maar gelukkig maak ik makkelijk contact! Verder ben ik heel veelzijdig en hooggevoelig. Ik ben lichamelijk ingesteld en vind zorg voor het lichaam heel belangrijk. Ik hou veel van lichaamsbeweging. Als ik er niet genoeg tijd voor maak dan gaan er allemaal spanningen in mijn lijf zitten en raak ik geïrriteerd. Fietsen, wandelen, yoga, mediteren, zingen, dansen en mandala’s en ikonen inkleuren
doe ik graag. Ik vind het ook heel leuk om activiteiten met kinderen te doen. Ik heb o.a. vrijwilligerswerk gedaan met kinderen (spelletjes, toneelstukken, etc.). Ik heb zelf geen kinderen op de wereld gezet maar mijn partner heeft twee zoons en de oudste zoon is net vader geworden. Wij zijn opa en oma van een jongen. “

Wil je meer weten over het werk van Mireille? Kijk dan op haar website
www.massagepraktijkthewave.nl
Zelf aan de slag door jouw gezondheid van binnenuit te stimuleren en onderzoeken? Wil je ook weten wat hij zelf kunt bijdragen aan jouw genezing of gezondheid?

Inspiratie voor een gezonder en bewuster leven
Inspiratie voor een holistische levensstijl
Oefeningen die je thuis toe kunt passen
Gratis online oefeningen
Ruimte voor eigen invulling en onderzoek
De taal van jouw lichaam leren begrijpen

Schrijf je in voor een nieuwsbrief en ontvang het e-boek gratis.


Meer lezen over de nieuwsbrief? klik hier
Meer lezen over het e-boek?
Klik hier

            
         

V


Diclamer
Privacy verklaring
Contact
Voorwaarde
Meedoen
 
   

  Het holistiche familiehuis
info@hetholistischefamiliehuis.nl
www.hetholistischefamiliehuis.nl
Harderwijk