vRAGEN OF consult    gratis e-boek!   DEELNEMERS   BLOGS   
CONTACT      
                                                                                                HET HOLISTISCHE FAMILIEHUIS    mEEDOEN      DE DROOM      AGENDA       
  
  
 


Interview Nora de Vos: “Ik word blij van de natuur. Ik krijg er energie van en daarom wil ik dit met anderen delen.”
13-6-2019 - Het holistische familiehuis

Een belangrijk deel van het holistische familiehuis is de verbinding met de natuur. De natuur is een belangrijk onderdeel van ons welzijn en gezondheid. Er zijn zelfs veel wetenschappelijke onderzoeken naar gedaan die dit bevestigen en in sommige landen wordt de natuur zelfs voorgeschreven door artsen. Weer terug bij jezelf komen door in verbinding met de natuur te zijn in een maatschappij die zoveel van je verwacht is in deze tijd hard nodig.

Ik was nieuwsgierig hoe sommige mensen hun werk en natuur met elkaar verbinden. Dus ging ik in gesprek met natuurcoach Nora de Vos. Tijdens het interview werd duidelijk hoeveel plezier zij in de verbinding met de natuur ervaart en hoe mooi ze haar passie voor de natuur combineert met coaching van ouders in verbinding met het kind.

Wie is Nora?
Nora: “Ik werk op de BSO en heb daarnaast mijn eigen praktijk als natuurcoach. De natuur heeft voor mij altijd een belangrijke rol gespeeld. Ik heb zelf op de vrije school gezeten en ben in een antroposofische gemeenschap opgegroeid. In de natuur leven en met de natuur verbinden is voor mij heel normaal. Pas toen ik later ging studeren in Den Haag, kwam ik tot het besef dat ik minder contact met de natuur had en wat dit met mij deed. Dit inspireerde mij om hier iets mee te gaan doen. Omdat ik zelf groene BSO werkte en met de kinderen altijd buiten was kon ik goed zien wat het effect op kinderen was. Zo ontstond ook de wens iets met kinderen en natuur te doen. Maar niet alleen praktisch met de kinderen, ik wilde het eigenlijk met de hele wereld delen. En zo ontstond de wens hier iets mee te doen.”

Waarom is het contact met de natuur zo belangrijk voor jou?
Nora: “Als mens kun je verwijderd raken van jezelf. Bijvoorbeeld als je in een drukke winkelstraat loopt en overal om je heen zie je schreeuwende reclame en drukte. Dit is maar een voorbeeld maar je kunt op verschillende manieren van jezelf verwijderd raken. Sommige mensen zoeken dit juist op omdat ze prikkels heel fijn vinden, denken ze. Je hebt dit zelf in de hand. Ik zelf zoek naar een balans. Soms ontkom ik niet aan deze drukte. Als ik dan weer even buiten ben en de wind voel en de bomen die geluid maken dan besef ik weer even dat ik een onderdeel ben van het grote geheel. Dan kom ik weer terug bij mijzelf.”

Waarom is het belangrijk dat gezinnen meer contact hebben met de natuur?
Nora: “Contact met de natuur doet heel veel met een kind. Het ervaart meer vrijheid, wat het op school niet ervaart. Het is best spannend als jouw kind in een boom klimt of over een sloot wil springen. Als je daar als ouder in mee durft te gaan, wat best een kunst is om los te laten, dan kom je in een flow van vrijheid met je gezin. Je doet het uiteindelijk uit liefde voor je kind dat de natuur leert kennen. In de natuur kan alles, er is niet snel iets verkeerds.

Op school moet het kind heel veel en ervaart het minder vrijheid. Op de BSO merkte ik het eerste uur dat kinderen nog echt los moesten komen en prikkelbaar konden reageren op dingen. En als ze in de natuur aan het spelen waren en de fantasie op gang kwam dan werden ze rustiger. Elk seizoen is er iets anders te ontdekken in de natuur. Het bevorderd hun creativiteit. Wat op school vaak minder ontwikkelt.


Een mooi voorbeeld van Loris Malaguzzi van Reggio Emilia. Hij vertelt een verhaal van een kindje wat op school een bloem mag tekenen. Dit kindje wil aan de slag gaan waarop de juf aangeeft dat het kind moet wachten. De juf tekent de bloem eerst voor. Vervolgens gaat het kind naar een andere school. Weer vertelt de juf dat het kind een bloem mag tekenen en het kind wacht. Het heeft geleerd dat er wordt verteld wat het moet doen.

Doordat kinderen in de natuur kunnen spelen kun je toch nog een beetje deze creativiteit ontwikkelen. Want als het later van school komt, aan het werk gaat, wordt er wel van het kind verwacht dat het creatieve oplossingen kan bedenken.”


Hoe brengt natuurcoaching mensen weer in contact met zichzelf?
Nora: “De natuur voegt iets toe aan coaching. Het helpt mensen die rust weer te vinden om bij zichzelf te komen. Als coach doe ik aan het begin van de wandeling een oefening om je weer bij jezelf te brengen, in het nu te komen. Soms loop je vast en ben je op zoek naar antwoorden. Tijdens de wandeling stel ik jou vragen die je helpen weer bij jezelf terug te komen. Daar vind je het antwoord dat je zoekt. En doordat je loopt ben je in beweging. Als mensen vast zitten in een emotie dan is er geen beweging. En door te wandelen laat je vanzelf los wat je niet meer nodig hebt. Zo krijg je inzichten die je nodig hebt om ergens verder mee te komen.”

Waarom is het contact met je gevoelens zo belangrijk als ouder?
Nora: “Jouw gevoelens brengen je in contact met jezelf. Dat is de basis voor ouders om er achter te komen hoe je als ouder met een bepaald probleem in de opvoeding wilt omgaan. Als je er achter komt wat je voelt bij een bepaald opvoedprobleem en wat het met jou doet, dan weet je ook wat je er mee wilt. De oplossing zit in jezelf.”

Wanneer kunnen mensen bij jou terecht?
Nora: “Als je, als ouder, denkt dat je de oplossing niet meer zelf kunt vinden. Je zit vast en komt er niet meer zelf uit. Ik help ouders de oplossing in zichzelf te vinden en hiermee praktisch aan de slag te gaan.”

Wij zijn blij dat Nora bij het holistische familiehuis wil helpen met het schrijven van artikelen over opvoeding en natuur!

Nora de Vos is natuurcoach in Harderwijk. Meer weten over haar, kijk dan op
www.natuurkindcoaching.nl

Zelf aan de slag door jouw gezondheid van binnenuit te stimuleren en onderzoeken? Wil je ook weten wat hij zelf kunt bijdragen aan jouw genezing of gezondheid?

Inspiratie voor een gezonder en bewuster leven
Inspiratie voor een holistische levensstijl
Oefeningen die je thuis toe kunt passen
Gratis online oefeningen
Ruimte voor eigen invulling en onderzoek
De taal van jouw lichaam leren begrijpen

Schrijf je in voor een nieuwsbrief en ontvang het e-boek gratis.


Meer lezen over de nieuwsbrief? klik hier

Meer lezen over het e-boek? Klik hier
   Energetische therapie 
Diana Annegarn
  Hooggevoelig 
Jacqueline Verbeek
  Onderwijs 
Ankie Boeve
  Natuur en media 
Nora de Vos
  Holistisch opvoeden 
Mitzy Groenheiden
  Voeding 
Esmee van Twillert
 
             
  Moedercoaching 
Leonie van den Dolder
  Homeopathisch arts
Wilma Stoof
  Stress en burnout vrij 
Shyanne Nagtegaal
  Bach en voetreflex 
Inez Revet
  Doula 
Jose Klompenmaker
  Onderwijs en HSP 
Conny Marree
 
             
  Moedercoach 
Esther Foppen
  Logopedist
Aimee van Munster
  Natuurlijke kraamzorg 
Ina Mulder
  Holistische
Fysiotherapie

Olga Nagtegaal
  Homeopaat
Co van Twillert
  Osteopaat
Marit van der Wal
 


 
       
             Diclamer
Privacy verklaring
Contact
Voorwaarde
Meedoen
Het holistiche familiehuis
info@hetholistischefamiliehuis.nl
www.hetholistischefamiliehuis.nl
Harderwijk