vRAGEN OF consult   NIEUWSBRIEF    BLOGS     DE DROOM       
HET HOLISTISCHE FAMILIEHUIS    GRATIS E-BOEK    DEELNEMERS    AGENDA    CONTACT    

  
 

Interview fysiotherapeut Olga Nagtegaal: "Als kind vond ik alles wat een beetje alternatief was razend interessant."
Het holistische familiehuis: Regelmatig kwam ik voor dezelfde bekkenklacht bij de fysiotherapeut en na zoveel behandelingen was het klaar. Maar de klacht was dan niet weg. De verklaring van de fysiotherapeut was dat de therapie niet aan sloeg. Daar stond ik dan weer buiten. Ik kreeg pas gehoor bij een fysiotherapeut die ook Cranio Sacraal therapie deed. Daar werd er wat meer een link gelegd tussen mijn pijn en mijn emoties. Dat vond ik zelf een hele prettige ervaring. Maar er is nog meer wat ik zou willen onderzoeken zodat ik wat meer zelf kan doen om mijn klachten te verhelpen en misschien voorkomen. Ik ben in gesprek gegaan met Olga die haar vanuit haar werk als fysiotherapeut niet alleen naar de klacht kijkt maar ook wat er onder de klacht aanwezig kan zijn.

Wat is integrale fysiotherapie?
Olga: “Ik ben opgeleid in de reguliere fysiotherapie, maar vanwege mijn belangstelling voor alternatieve therapievormen, heb ik Cranio Sacraal Therapie, Viscerale Therapie en Meridiaan Therapie toegevoegd aan mijn normale behandelingen. Deze therapievormen verweef ik in mijn behandelingen en dat is dus wat voor mij Integrale Fysiotherapie inhoudt. Fysiotherapie is meer op de fysieke kant gericht, dus op lichamelijke klachten. Vanuit de Cranio Sacraal Therapie en Viscerale Therapie richt ik me veel meer op de verbinding tussen klachten in het bewegingsapparaat en de organen en de verbindende structuren, kortom: het bindweefsel. Daarbij ga ik ook vaak in op de emotionele kant van de klachten, wat het lichaam je wil vertellen hetgeen bij de Cranio Sacraal Therapie heel belangrijk is. Daarom noem ik het Integrale Fysiotherapie omdat je niet alleen het fysieke stuk bekijkt, maar ook de emotionele kant van de klachten.”

Waarom heb je hier voor gekozen?
Olga: “Eigenlijk vond ik als jong kind alles wat een beetje alternatief was razend interessant. Ik was erg op de natuur gericht, dus alles wat van uit de natuur kwam vond ik interessant, zoals  geneeskrachtige planten. Ik probeerde daar altijd wel wat mee te doen. Voordat ik fysiotherapie deed, ben ik al in aanraking gekomen met alternatieve dingen zoals antroposofie en de manier waarop zij daar behandelen. Tijdens mijn opleiding fysiotherapie kwam ik ook weer in aanraking met alternatieve methodes via mijn massage-docent. Zodoende werd dat stuk in mij weer geprikkeld. Na mijn opleiding ben ik al heel snel bindweefsel massage gaan doen en daarvan uit meridiaantherapie. Tijdens mijn werk als fysiotherapeute kwam ik er achter dat ik vaak vast liep in de reguliere fysiotherapie en gewoon niet verder kwam met sommige patiënten. Maar wel voelde dat er meer zat, waar ik toen nog niet zoveel mee kon. Ik ben toen in aanraking gekomen met Cranio Sacraal Therapie en Viscerale Therapie en daar werd ik  heel blij van, omdat ik toen weer verder kon, waar ik in het reguliere werk vastliep. Dat gaf meerwaarde aan mijn werk. Ik kon naar de gehele mens kijken en alle verbanden tussen alles. Dat maakt het voor mij leuk.”

Wat is de meerwaarde van integrale therapie?

Olga: “Dat ik naar de hele mens kijk en verbanden leg tussen alles. Niet alleen het lichaam maar ook wat er in de mens speelt zoals de emoties en de ziel. Dat vind ik de meerwaarde van deze manier van werken. Wat ik ook ontzettend belangrijk vind, is mensen inzicht geven waar hun klachten vandaan komen. Ze zijn vaak ‘her en der’ al geweest of ze hebben een ‘pijntje hier of daar ‘. Ik vind het fijn inzicht te geven wat er onder hun klacht aanwezig is, maar ook een stukje zelfredzaamheid. Ze krijgen handvatten om er zelf iets aan te doen. Als iemand last van zijn darmen heeft en daardoor rugpijn klachten of hoofdpijn klachten heeft, dan vraag ik hoe ze met hun darmen omgaan. Hoe ziet hun voeding er uit? Wat zou je kunnen doen om je darmen wat rustiger te krijgen of in balans te krijgen? Dat geeft handvatten, ze kunnen zelf wat doen. Ik wil niet dat ze van mij afhankelijk zijn. Ik wil ze helpen maar ze hebben zelf verantwoordelijkheid voor hun eigen lijf en gezondheid. Daar ben ik niet verantwoordelijk voor. Ik help alleen maar.”

Welke mensen komen in jouw praktijk?
Olga: “Er komen bij mij mensen die voor fysiotherapie komen omdat ik gewoon in de buurt zit. Maar de meeste mensen komen bij mij in de praktijk omdat het meerwaarde biedt. Omdat ik wat meer tijd neem voor de patiënten en omdat ik niet alleen symptomatisch ga behandelen maar ook naar de  onderliggende oorzaak op zoek ga. Mensen hebben daar wat hulp bij nodig. Soms is het ook nodig om een aantal coachingsessies in te zetten. Ik heb de laatste paar jaar ook mensen die echt specifiek voor de Cranio Sacraal Therapie komen, stress gerelateerde krachten, burnout klachten, depressie of angst-stoornissen. Maar soms ook kleine kinderen die onrustig zijn, veel huilen, slecht eten en dat soort dingen.”

Wat wil je je klanten meegeven?
Olga: “Ik wil klanten inzicht geven in wat de mogelijke oorzaak kan zijn van hun klachten en daarbij de relatie tussen lichaam en ziel en geest. Via deze inzichten hoop ik de klant een stukje verder op weg te helpen. Dat vind ik wel het meest belangrijke, net zoals een stukje ondersteuning. Soms is het ook fijn dat je even tegen iemand aan kunt kletsen. Ik neem daar ook de tijd voor. Ik ben geen half uur werker. Ik plan afhankelijk van wie ik voor mij heb, een uur of soms anderhalf uur. Als ik te kort tijd neem dan moet ik misschien een behandeling afkappen. Dat ga ik niet doen.”

Wie is Olga?
Olga: “Ik ben een heel gevoelig mens, die er pas later achter is gekomen dat ze haar hele leven al hoogsensitief is. En als kind heb ik dat moeten ontkennen waar ik veel last van heb gehad. Toen ik er achter kwam dat ik heel hoogsensitief was, was dat een eyeopener voor mij. De puzzelstukjes vielen in elkaar! Wat eerst een last voor mij was, is nu en kracht. Ik kan het heel goed gebruiken in mijn werk. Ik kan zonder woorden bij mensen aanvoelen wat ze nodig hebben, ook al moet ik soms even doorvragen. Die gevoeligheid mocht er vroeger nooit zijn maar dat is wel wie ik ben. Ik ben ook iemand die van rust en ruimte houdt en dat ook nodig heeft. Ik heb een schat van een man die mij die ruimte ook geeft. Daar ben ik heel gezegend mee. Verder ben ik moeder van 4 (volwassen) fantastische kinderen, natuur liefhebber, dierenliefhebber, ik voed blindengeleidehonden op en ik ben graag buiten en in de tuin bezig."

Wil je meer weten of het werk van Olga? Kijk dan op haar website
www.ifysio.nl
Olga heeft haar eigen fysiotherapie praktijk in Zeewolde.

Zelf aan de slag door jouw gezondheid van binnenuit te stimuleren en onderzoeken? Wil je ook weten wat hij zelf kunt bijdragen aan jouw genezing of gezondheid?

Inspiratie voor een gezonder en bewuster leven
Inspiratie voor een holistische levensstijl
Oefeningen die je thuis toe kunt passen
Gratis online oefeningen
Ruimte voor eigen invulling en onderzoek
De taal van jouw lichaam leren begrijpen

Schrijf je in voor een nieuwsbrief en ontvang het e-boek gratis.


Meer lezen over de nieuwsbrief? klik hier

Meer lezen over het e-boek?
Klik hier

            
         

V


Diclamer
Privacy verklaring
Contact
Voorwaarde
Meedoen
 
   

  Het holistiche familiehuis
info@hetholistischefamiliehuis.nl
www.hetholistischefamiliehuis.nl
Harderwijk